Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Treball, Afers Socials i ...
 
Dijous, 27 de juliol de 2017

Treball, Afers Socials i Famílies proposa un Pla de millora de la qualitat i la sostenibilitat de les residències de gent gran

El Departament vol acordar amb el sector un Pla de millora per revertir la situació creada durant els anys d'ajustament i contenció pressupostària.


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies proposarà al sector un Pla de millora de la qualitat i la sostenibilitat de les residències de gent gran que afronti a mig termini els reptes i millores en aquesta àrea. El Pla, que haurà de ser acordat amb el sector de l’atenció residencial, vol contribuir a revertir la situació creada durant els anys d’ajustament i contenció pressupostària.

La consellera Dolors Bassa ha explicat que el Pla de millora inclourà mesures tan a nivell qualitatiu com quantitatiu. A nivell qualitatiu destaquen:

  • Una taula de diàleg institucional per desenvolupar un estudi de costos conjunt, així com una central de balanços dels principals operadors del sector per augmentar el coneixement, l’evolució i millorar el diàleg institucional entre l’Administració i el conjunt del sector. Són eines clau per a establir un marc de concertació social constructiva, rigorosa i positiva a llarg termini.
  • Abordar els canvis amb una nova llei catalana d’atenció a la dependència més enfocada en la prevenció, l’autonomia i la provisió via plataforma de serveis de proximitat.
  • Implantar l’agenda de l’atenció centrada en la persona en les residències assistides per incloure els ajustos necessaris tan en la Cartera de serveis (establir les ràtios, els perfils i les hores de professionals per atendre les noves necessitats, etc), com també en l’atenció mèdica que reben els residents.
  •  Implantació dels sistemes de concertació social i gestió delegada per a la provisió de serveis a les persones, que permeti  als operadors actuals (lucratius i no lucratius) acreditar-se com a veritables empreses socials de la provisió de serveis a les persones.

 

Pel que fa a mesures de nivell més quantitatiu, el Departament proposa un ventall de mesures a estudiar i consensuar. Entre d’altres, la implementació dels concerts socials per al 2018 per dotar d’estabilitat i fortalesa al conjunt del sector o millorar progressivament les tarifes de Grau II.

El Pla també proposa estudiar altres mesures com l’augment dels concerts de l’atenció diürna, incrementar les ràtios de persona d’atenció directa per al personal de Grau II o recuperar el complement en el cas de les prestacions econòmiques vinculades per a les persones de Grau II.