Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Treball, Afers Socials i ...
 
Dimecres, 19 d'abril de 2017

Treball, Afers Socials i Famílies inverteix 1,7M€ en complements per a famílies acollidores

El Departament presenta uns conjunt de mesures d'acció positiva que ofereixen avantatges per a infants tutelats i aquestes famílies.


La directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, Agnès Russiñol, i el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, han presentat un seguit de mesures, aprovades ahir pel Govern, per tal de promoure l’acolliment familiar i facilitar a les famílies fer aquest pas. Entre elles, destaquen la creació del complement RESPIR de 60€ mensuals per infant, destinat a fer front a les despeses de les activitats de lleure de l’infant i alhora a alleugerir les tasques de cura de les famílies acollidores, o la creació d’una nova franja del complement per a infants amb un grau de discapacitat d’entre el 45% i el 64% de 300€ al mes per infant.

Les famílies acollidores perceben una prestació econòmica segons l’edat de l’infant que és de 323€ al mes per als menors de 9 anys, 362€ al mes per a infants d’entre 10 i 14 anys i a 393€ al mes per als joves d’entre 15 i 18 anys. A aquestes prestacions poden sumar-s’hi diversos complements en funció de la quantitat de menors acollits, les visites a la família biològica o si els menors tenen algun grau de discapacitat.

Els complements a les prestacions econòmiques que pateixen un augment respecte l’any passat són els destinats a l’acolliment de més d’un menor. En aquest sentit, acollir dos infants té, a partir d’ara, un complement de 350€ al mes per família, el que suposa un augment del 55%. L’acolliment de 3 infants està dotat d’un complement de 525€ al mes, un 9% més. En el cas de 4 infants és de 800€ al mes, el que suposa un augment del 20% i en el cas de 5 menors és de 1.000€ al mes, un 4% més. Un altre dels complements que ha sofert un augment significatiu és el d’urgència i diagnòstic, per a famílies que es fan càrrec d’un infant mentre els equips especialitzats determinen quina és la millor mesura de protecció per aquell infant. Aquest complement és de 700€, el que suposa un increment del 32%.

En aquest mateix sentit, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció també ha presentat un total d’onze mesures d’acció positiva treballades entre cinc departaments de la Generalitat i que permetrà a les famílies acollidores i infants tutelats gaudir d’avantatges en activitats culturals i lúdiques, alhora que els oferiran avantatges en l’escolarització o la realització tràmits administratius, bonificacions o exempcions en les taxes d’ensenyament i Formació Professional i gratuïtat en les farmàcies.

Aquestes mesures s’emmarquen en un pla estratègic dissenyat per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per tal de promoure l’acolliment familiar i assolir l’objectiu de que cap infant menor de 6 anys visqui en un centre. Per això, el passat mes de novembre es va iniciar una campanya de sensibilització que, sota el lema Tu pots ser la família que està esperant,apel·la a totes aquelles famílies que estiguin capacitades i  en el moment adequat a acollir un dels 100 infants de 0 a 6 anys que encara no tenen una família acollidora.

Finalment, el pla també contempla un procés participatiu per tal de millorar l’acolliment familiar, que va iniciar-se el juny i ha comptat amb la col·laboració de tots els agents implicats.