Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > La Marató de TV3 i Catalunya ...
 
Dijous, 22 de febrer de 2018

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio de 2018 estarà dedicada al càncer

El diumenge 16 de desembre tindrà lloc la 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio que enguany destinarà el seu esforç divulgatiu i impulsor de la recerca biomèdica al càncer, la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones a Catalunya.


La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d’enguany se celebrarà el diumenge 16 de desembre i estarà dedicada al càncer, malaltia a la que dedicarà el seu esforç divulgatiu i impulsor de la recerca biomèdica. El càncer representa la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones i la seva incidència continua sent molt alta a Catalunya: es calcula que, al llarg de la seva vida, en tindran 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones. El 2016 s'estima que 38.500 persones van ser diagnosticades de càncer, 10.425 de les quals no van sobreviure.

Segons dades del Departament de Salut, els casos d'aquesta malaltia creixeran fins al 2025, a causa, sobretot, de l'envelliment progressiu de la població al nostre país. A partir d'aquest moment es preveu que la incidència s'estabilitzarà i començarà a disminuir, gràcies a les campanyes d'educació en salut. I és que, en opinió dels experts, el 40% dels càncers es podrien prevenir amb uns hàbits de vida saludables, com fer exercici, seguir una dieta equilibrada, controlar el pes, limitar el consum d'alcohol i abstenir-se de fumar, entre d'altres. Els experts en salut també incideixen en la importància de seguir els programes de detecció precoç dels tumors de mama, de coll d'úter i de còlon, així com els plans de vacunació, que poden prevenir virus relacionats amb el desenvolupament del càncer, com és el cas del papil·loma humà.

En els últims 10 anys, aquests factors han fet augmentar d'un 7% la supervivència dels pacients a Catalunya, que actualment se situa al voltant del 55%, una xifra superior a la mitjana europea i que continua creixent.

Reptes

Tot i aquestes dades positives, el 60% dels tumors no es poden prevenir. L'objectiu en aquest cas és diagnosticar-los més precoçment, tractar-los millor i aconseguir més percentatge de curació i de cronificació. Per això, la recerca té molts reptes de futur immediat, com per exemple:

- Potenciar l'estudi de la biòpsia líquida, una anàlisi de sang que segons els experts podrà detectar tumors en les seves fases primerenques.

- Incidir en la recerca de la immunoteràpia, tractament que permet estimular el sistema immunitari de l'organisme per lluitar contra les cèl·lules cancerígenes.

- O avançar en els tractaments actuals multidisciplinaris amb quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia perquè siguin encara més efectius i personalitzats.

A tots aquests reptes de la recerca i a la sensibilització i divulgació social es destinaran els fons que recapti l'edició 2018 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Des de 1992, La Marató ha recaptat més de 170 milions d'euros i ha finançat 794 projectes de recerca que han implicat 7.300 investigadors, gràcies a la solidaritat de la societat, tot convertint-se en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya.