Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Justícia crea un nou tractament ...
 
Dimarts, 12 de juny de 2018

Justícia crea un nou tractament amb visió de gènere per a totes les dones preses a Catalunya

L’objectiu dels Serveis Penitenciaris és proporcionar les eines per a l’apoderament femení i pautes positives de salut sexual i reproductora.


El Departament de Justícia, a partir de l’experiència de diversos centres penitenciaris, ha creat el primer programa de tractament amb visió de gènere que s’aplicarà a totes les presons amb dones de Catalunya.

Apoderament de les dones

L’objectiu d’aquesta iniciativa és l’apoderament de les dones recluses i la seva preparació per al retorn a la vida en llibertat. Els educadors, psicòlegs, treballadors socials i juristes de cada centre ofereixen aquest tractament en funció de la trajectòria de les internes i la seva situació social i familiar. Tot el tractament es desenvolupa en grups molt reduïts. Es tracta de proporcionar eines per a la maternitat, per potenciar l’autoestima i per a una conducta sexual i sanitària responsable. Dels 13 centres penitenciaris de Catalunya, només n’hi ha cinc que tinguin dones internes. Són el Centre de Dones de Barcelona – popularment coneguda com Wad Ras –, Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), Ponent (Lleida), Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès) i Puig de les Basses (Figueres, Alt Empordà).

Víctimes de violència de gènere condemnades per robatoris i tràfic de drogues

El perfil de les internes en un centre penitenciari de la Generalitat és el d’una dona de 38 anys, condemnada a una pena de cinc anys per robatori (39 %) o tràfic de drogues (32 %). En sis de cada deu casos, han estat víctimes de violència de gènere i pateixen algun problema de salut mental. Les internes també dupliquen els casos de manca de recursos econòmics respecte dels homes i tenen menys xarxa familiar.

Per a les dones, el pas per la presó implica una doble condemna. La primera, relacionada amb el delicte que han comès i, la segona, per la transgressió del rol que tradicionalment la societat els ha reservat com a suport principal en les càrregues familiars.

Durant el seu procés de rehabilitació, les dones respecten més les condicions de sortides i permisos. I un cop a fora, el grau de reincidència és menor que el dels homes.