Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > El Govern anuncia que tots els ...
 
Divendres, 28 de juliol de 2017

El Govern anuncia que tots els centres penitenciaris tindran un equip permanent de salut mental

Els problemes de salut mental afecten la meitat dels reclusos de Catalunya; la Generalitat contractarà més de 100 nous professionals sanitaris per a les presons a partir de la tardor.


El Govern, a través dels departaments de Salut i Justícia, amplia amb 6,5 milions d’euros el pressupost destinat al tractament dels problemes de salut mental als centres penitenciaris, aquest creixement permetrà la contractació de més d’un centenar de professionals sanitaris a partir de la tardor, que suposarà un increment del 60% de la plantilla dedicada a la salut mental a les presons. D’aquesta manera, tots els centres disposaran d’un equip de salut mental permanent, que s’incorporarà als equips mèdics de cadascuna de les instal·lacions penitenciàries de Catalunya. A més de psiquiatres, tots els centres penitenciaris disposaran, per primera vegada, de psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals. Es tracta d’un important salt endavant perquè, fins ara, la majoria dels centres penitenciaris només disposaven d’un servei esporàdic de consulta psiquiàtrica.

L’augment de recursos per a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil respon a un doble objectiu. D’una banda, servirà per a prevenir, detectar i tractar millor i més ràpidament els problemes de salut mental en cadascun dels centres. Això evitarà que casos poc rellevants evolucionin cap a grans trastorns que requereixin el trasllat de l’intern i l’ingrés en una de les tres unitats especialitzades en psiquiatria de tot el sistema penitenciari de la Generalitat.

De l’altra banda, farà possible la creació d’una nova figura: el gestor de casos a la comunitat. Aquest professional intervindrà al final de la pena, quan l’intern obtingui el tercer grau i recuperi progressivament la llibertat. El gestor de casos posarà en contacte els equips mèdics dels centres penitenciaris i de justícia juvenil amb els dels Centres d’Atenció Primària de l’exterior. Durant el procés de reinserció social, el gestor de casos a la comunitat vetllarà perquè l’intern continuï el tractament i per evitar que torni a caure en el consum de drogues, que són dos factors clau per completar amb èxit el pont presó-comunitat.

Els problemes de salut mental afecten la meitat dels interns als centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta majoritàriament d’homes d’entre 30 i 40 anys, amb trastorns d’ansietat, trastorns de personalitat, depressions i esquizofrènia. En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna. Són pacients que, sovint, fan un mal ús dels fàrmacs i mostren resistència per seguir el tractament que prescriuen els metges. Els casos més greus afecten al voltant del 2% de la població penitenciària i requereixen l’hospitalització dels interns, que poden estar ingressats entre deu dies i dos anys, en funció del tipus de patologia i de l’evolució del pacient.