Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Arriben els primers ...
 
Divendres, 14 de setembre de 2018

Arriben els primers participants del programa d'acollida d'estudiants refugiats del Líban

Un total de 18 nois i noies estudiaran a les universitats catalanes, gràcies a un programa impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.


Divuit nois i noies procedents del Líban s’han incorporat al programa d’acollida d’estudiants refugiats a les universitats catalanes. Són joves d’entre 18 i 31 anys, la majoria sirians, però també d’altres zones en conflicte. Els 4 primers ja han arribat a Catalunya i es preveu que la resta ho faci abans que acabi el mes de setembre.

Els participants en el programa d’acollida estudiaran a les universitats catalanes per poder continuar els estudis que van haver d’abandonar a causa dels conflictes armats als seus països d’origen. Cursaran arquitectura, biologia o màster en estudis anglesos, entre d’altres titulacions. Des de fa uns mesos, també reben classes de llengua castellana -a través de la UOC- i de català -mitjançant la Direcció General de Política Lingüística- per facilitar la seva adaptació acadèmica.

L’estada d’aquests estudiants a les universitats catalanes és possible gràcies a la col·laboració entre l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR)- Líban, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins a l’Orient Mitjà (UNRWA) i el govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Universitats i Recerca, del Departament d'Empresa i Coneixement.

La selecció dels beneficiaris de la beca d’estudis es va fer directament al Líban per personal de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania (SMIC), en col·laboració amb l’ACNUR-Nord Àfrica i Orient Mitjà i de les universitats. La SMIC assumeix el cost del viatge i l’estada dels estudiants.

Totes les universitats catalanes s’han sumat al projecte des d’un principi i, a banda de fer-se càrrec de la matrícula dels estudis pertinents, han reclutat mentors i mentores perquè acompanyin els estudiants refugiats i els orientin tant en l’àmbit universitari com en el personal. 

Aquesta iniciativa se suma a un altre programa de mentoria que la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania va posar en marxa fa més d’un any per acompanyar persones refugiades que es troben a diferents pobles i ciutats de Catalunya.