Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Atenció al dol
 

Atenció al dol

Atenció al dol
El dol és una experiència vital lligada a la pèrdua d’un ésser estimat o a una vivència de pèrdua equiparable, com pot ser el dol perinatal o gestacional, el dol migratori, la malaltia, el divorci, la pèrdua de l’habitatge, etc.

Habitualment el procés de dol segueix unes fases emocionals concretes que a vegades poden ser traumàtiques i requerir una atenció especialitzada.

Us presentem una selecció de documents i recursos per aprofundir en aquest tema alhora que podeu consultar el dossier Recursos per gestionar la mort i el dol publicat per DIXIT l’any 2011.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

 

Data de publicació: 18 de desembre de 2018

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Achotegui Loizate, Joseba. Cómo evaluar el estrés y el duelo migratorio: escalas de evaluación de factores de riesgo en salud mental, aplicación al estrés y el duelo migratorio (Escala Ulises). 2a ed. Llançà: El Mundo de la mente, 2010. 152 p.
L’autor, psiquiatra que l’any 2002 va descriure la síndrome de l’immigrant amb estrès crònic i múltiple coneguda com Síndrome d’Ulisses, presenta aquest instrument per avaluar el dol migratori i l’estrès de les persones que migren en condicions dures i amb un risc important per la salut mental.

Bridgewater, Peter. El viaje del duelo: meditar para recuperar la esperanza. Madrid: Siruela, 2017. 169 p. (Tiempo de mirar  9)
Llibre bellament editat que explora les etapes del procés de dol que va establir Elisabeth Kübler-Ross (negació, ira, negociació, depressió i acceptació) i ofereix recursos i reflexions per afrontar-les positivament mitjançant la consciència plena.

Cabodevilla Eraso, Iosu. Guía no farmacológica de atención en enfermedades avanzadas: cuidados paliativos integrales. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2014. 361 p. (A los cuatro vientos; 57)
Guia que dedica un capítol al procés de dol per la pèrdua d’un ésser estimat que pot afectar a les dimensions biològica, cognitiva, emocional, social i espiritual de la persona. El dol implica acceptar la realitat de la pèrdua, treballar les emocions i el dolor, adaptar-se a un medi en el qual la persona morta està absent i reubicar-la emocionalment, i continuar vivint.

Carmelo, Anji. El buen duelo: amor y resiliencia. Barcelona: Plataforma, 2011. 170 p. (Plataforma actual)
L’autora, especialista en el recolzament a persones que han patit una pèrdua, exposa els sentiments que experimenten aquestes persones i el procés que han de seguir per superar el dolor i l’absència.

Castro, Mercè. Palabras que consuelan. Barcelona: Plataforma, 2013. 164 p. (Plataforma testimonio)
L’autora, partint de la seva pròpia experiència, reflexiona sobre la superació del dol d’un ésser estimat. Proporciona les eines per guarir el dolor i evoca unes paraules de consol vitals per ajudar a concebre el perdó i fer entendre que l’amor per la vida és l’única forma de trobar la felicitat.

Díez, Sílvia; Cunill, Mònica. Nadie me entiende: amar la vida tras una pérdida. Barcelona: Luciérnaga, 2013. 174 p.
Novel·la escrita a 4 mans que relata la història de la Sara, una mare que ha d’afrontar la mort del seu fill, víctima d’un accident de cotxe. Narra el seu dolor i la seva por i com aconsegueix sortir-se’n gràcies a la teràpia. A través del relat, el lector trobarà exercicis i pràctiques per a superar la pèrdua d’un ésser estimat.

Fernández, Itziar. El Joan ha mort: conte i guia per acompanyar els nens i els adolescents en el dol i la comprensió de la mort. Lleida: Pagès, 2013. 88 p.
Llibre per a infants acompanyat d’una guia que segueix la mateixa seqüència del conte i que va introduint els temes a tractar, il·lustrats per la pròpia autora. Cada punt de la guia conté un resum i uns punts de reflexió que sovint il·lustren una situació de la vida real, o bé de recomanacions d’un llibre o pel·lícula. En aquest enllaç de la Revista Catalana de Psicoanàlisi podeu llegir una ressenya del llibre.

Fontan Sunyer, Pilar; Mora Ruiz, Victòria; Ros Massachs, Marta. Com donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual en el procés de dol. Ripoll: Fundació MAP, 2014. [26 p.] (Investigació i innovació en la discapacitat)
Consulta en línia
Guia que ofereix,  tant a familiars com a professionals,  una base tèorica i metodològica per a acompanyar les persones amb discapacitat intel·lectual en processos de malaltia terminal o de pèrdua d’una persona estimada. Explica com n’és d’important fer-los-en partícips per facilitar-ne la comprensió i l’acceptació.

Guia d’acompanyament en el dol perinatal. Barcelona: Departament de Salut, Direcció General en Planificació en Salut, 2016. 1 recurs electrònic (44 p.)
Consulta en línia
La guia ofereix un seguit de recomanacions que volen ser un suport per a les dones i les seves parelles que han de fer front a la pèrdua d’un fill durant la gestació o poc després de néixer, per tal de respondre els interrogants que se’ls plantegen i ajudar-les en la presa de decisions.

Kumar, Sameet M. Mindfulness para el duelo prolongado: una guía para recuperarse de la pérdida de un ser querido cuando la depresión, la ansiedad y la ira no desaparecen. Prólogo de Ronald D. Siegel. Bilbao: Desclée De Brouwer, 2017. 252 p. (Biblioteca de psicología ; 219)
Pautes i exercicis per a superar el dol d’un ésser estimat mitjançant la meditació i el mindfulness. A partir de la consciència plena del propi cos es poden gestionar emocions i guarir símptomes, així com treballar la pròpia resiliència per poder viure plenament malgrat el dolor i el patiment.

Nevado, Manuel; González, José. Acompañar en el duelo: de la ausencia de significado al significado de la ausencia. 2a ed. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2017. 197 p. (Serendipity ; 205. Crecimiento personal)
Els autors, experts terapeutes i especialistes en dol, presenten un programa que ha estat guardonat amb el Premi Lafoucarde-Ponce 2012 i que ofereix unes eines d’intervenció estructurades en 10 sessions per acompanyar la persona que viu un procés de dol, des d’una perspectiva personal i professional.

Payàs Puigarnau, Alba. El mensaje de las lágrimas: una guía para superar la pérdida de un ser querido. Barcelona: Paidós, 2014. 248 p. (Divulgación)
Guia entenedora que presenta les pautes bàsiques per a gestionar un bon procés de dol, aconseguint transformar el dolor de la pèrdua en agraïment pels moments compartits amb la persona que ens ha deixat.

Poch, Concepció. Pèrdues i dols: reflexions i eines per identificar-los i afrontar-los. Barcelona: Octaedro, 2013. 172 p.
L’autora distingeix i reflexiona sobre els diversos tipus de pèrdues (personals, relacionals i materials, íntimes i ambigües, definitives i irreversibles, etc.) i sobre el procés de dol, i inclou un apartat de bibliografia, filmografia comentada i webgrafia per a aprofundir en el tema.

Rostan, Beatriz Leonor. Duelo materno en el nacimiento del niño con Síndrome de Down: ¿por qué un duelo?. Saarbrücken: Editorial Académica Española, 2011. 224 p.
Investigació que analitza els factors interns i externs que influeixen en el procés de dol en donar a llum a un infant amb Síndrome de Down, durant el qual la mare s’endinsa en un estat de pèrdua i de dolor, de curta o llarga durada, que pot esdevenir patològic.

Worden, J. William. El tratamiento del duelo: asesoramiento psicológico y terapia. 4a ed., rev. y ampl. Barcelona: Paidós, 2013. 349 p. (Psicología, psiquiatría, psicoterapia).
Manual adreçat als professionals de la salut mental sobre el dol patològic. Descriu els principis i procediments específics de l’assessorament psicològic per a pacients que pateixen certes reaccions emocionals exagerades, que poden tornar-se cròniques i que requereixen de diagnosi i tractament. Inclou una àmplia bibliografia.

Articles

Claramunt, Maria Àngels. “La pèrdua gestacional: el dolor de deixar d'esperar”. A: Viure en família, núm. 41 (Nov./des. 2011), p. 26-29

Cristóbal Fernández, Leticia; Alcedo Rodríguez, Mª Ángeles;  Gómez Sánchez, Laura E. “Duelo en discapacidad intelectual: los avances de una década”. A: Revista española de discapacidad, vol. 5, núm. 2, dic. 2017, p. 53-72
Consulta en línia

Domingo Benito, Eva; Cuesta Gómez, José Luis; Sánchez Fuentes, Sergio. “Cómo afrontar el duelo en las personas con discapacidad: una aproximación al problema“. A. Siglo cero, vol. 49, núm. 4 (2018), p. 51-68
Consulta en línia

Dualde Beltrán, Fernando. “Adopción, parentalidad y psicopatología: cuando los duelos se encuentran”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 26 (nov. 2015), p. 95-104

Esquerda i Aresté, Montse. “El dol dels nens”. A: Bioètica & debat, núm. 76 (set./des. 2015), p. 17-21

Garrosa, Carla; Aguilera, Érika. “La mort i el dol des d’una visió ètica: l’experiència d’un cas”. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 76 (mar. 2014), 6 p.
Consulta en línia

Gea Romero, Alfons. “Necessitats espirituals i procés de dol”. A: Educació social: revista d'intervenció socioeducativa, núm. 56 (2014), p. 127-139
Consulta en línia

Grauges, Marta. “Jugar a la vida i la mort: naixements i pèrdues en el joc de la primera infància”. A: Viure en família, núm. 62 (mar./abr. 2016), p. 37-39

Gray, Jennifer A. “A Delphi study of staff bereavement training in the intellectual and developmental disabilities field”. A: Intellectual and developmental disabilities, vol. 53, no. 6 (Dec. 2015), p. 394-405

Llavoré, Maria. “Estels fugaços: viure i acompanyar el dol perinatal“. A: Viure en família, núm.  67 (gen./feb. 2017), p. 38-41

“La mort, una qüestió de vida: fent treball social. A fons”. A: RTS: revista de treball social, núm. 210 (abr. 2017), p. 9-167

Muñiz Fernández, Virginia; Alcedo Rodríguez, Mª Ángeles; Gómez Sánchez, Laura E. ”El proceso de duelo de personas con discapacidad intelectual”. A: Siglo cero, vol. 48(3), núm.263 (2017), p. 7-25

Rodríguez Herrero, Pablo; Izuzquiza Gasset, Dolores; Herrán Gascón, Agustín de la. “Concept of death in young people with intellectual disability: a contribution to the pedagogy on death”. A: Siglo Cero, vol. 46(1), nº 253 (ene./mar. 2015), p. 67-80

Serra Llanas, Xusa. “El procés de dol amb infants i adolescents en l'entorn social i el Taller Ara sí que sé a les escoles”. A: RTS: revista de treball social, núm. 210 (abril 2017), p. 139-151

Tarragó, Remei. “El trabajo de duelo en una unidad de cuidados intensivos neonatales”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 25 (abril 2015), p. 21-25

Vega Recio, Alicia; Jurado García, Estefania; Baena Antequera, Francisca. “Duelo migratorio, perspectiva de la matrona”. A: Agathos, año 18, nº 2 (junio 2018), p. 56-59

“Vivències d'acompanyament a la mort i al procés de dol a la Residència Fundació Santa Susanna (FSS)”. A: RTS: revista de treball social, núm. 210 (abril 2017), p. 93-104

DIXIT TV

Achotegui Loizate, Joseba. Conferència "La síndrome d'Ulisses": Vic, 12 de novembre de 2015. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2015. 1 fitxer de videostreamming (ca. 110 min). [DIXIT TV]
Consulta en línia
El psiquiatre Joseba Achotegui, fundador i director del Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicològica per a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) de la Fundació Hospital Sant Pere Claver, va presentar tècniques d'intervenció psicosocials i comunitàries en salut mental per a persones nouvingudes.

Payàs Puigarnau, Alba. Conferència "L'atenció al dol": Vic, 5 de novembre de 2015. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2015. 1 fitxer de videostreamming (ca. 61 min). [DIXIT TV]
Consulta en línia
Alba Payàs és psicoterapeuta i directora de l’Institut IPIR, i durant la conferència va parlar del Model Integratiu Relacional, que inclou les teories més actualitzades sobre conceptualització i mètodes d’intervenció en dol, que proporcionen un marc conceptual teòric per a l’avaluació i diagnòstic d’aquestes situacions.

Poch, Concepció. Conferència "Pèrdues, guanys i dols, des del realisme i l’acceptació": Barcelona, 13 de novembre de 2013. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2013. 1 fitxer de videostreamming (ca. 92 min). [DIXIT TV]
Consulta en línia
Concepció Poch, membre del Grup d'Ètica i Educació de l'ICE/UAB, explica que l'acceptació de les pèrdues -tant físiques com psicològiques- és feixuga fins i tot per als professionals avesats a situacions complicades o extremes. No obstant això, cal reconèixer que les pèrdues formen part de la nostra existència i que és positiu acceptar que poden generar valors ètics sòlids.

Pel·lícules

Manchester frente al mar. Una película de Kenneth Lonergan. [s.l.]: Universal, 2017. 1 videodisc (DVD) (131 min)
En morir el seu germà, en Lee (Casey Affleck) esdevé el tutor del seu nebot. En tornar a la seva ciutat natal, Lee ha d’enfrontar-se al seu passat tràgic, a la culpa i la desolació més profunda. Affleck va guanyar l’Óscar 2017 al Millor Actor per la seva interpretació.

Mi vida sin mí. Written and directed by Isabel Coixet. Barcelona: Cameo Media, 2015. 1 videodisc (DVD) (101 min)
Davant l’anunci de la seva mort imminent, la jove protagonista d’aquesta història descobreix, amb una gran lucidesa i acceptació, el plaer de viure alhora que prepara la seva família per quan ella no hi sigui.

Restless. Directed by Gus Van Sant. Madrid: Sony, cop. 2012. 1 videodisc (DVD) (87 min)
Complexa història d'amor entre dos adolescents que conviuen amb la mort: Annabel té un càncer terminal i li queden aproximadament tres mesos de vida, i Enoch és un jove traumatitzat per haver sobreviscut a la mort dels seus pares en un accident i, en estar en coma durant mesos, no haver pogut acomiadar-se d'ells.

Los secretos del corazón. Directed by John Cameron Mitchell. Barcelona: A Contracorriente, 2013. 1 videodisc (DVD) (87 min)
El film narra la història d'una parella que perd el seu fill en un accident. Becca intenta superar la mort del petit plantant cara al jove que va causar l'atropellament, que també està afectat psicològicament. Per la seva banda, Howie, el pare del nen, segueix mantenint la rutina vital que compartia amb el seu fill, el que provoca que el seu matrimoni es distanciï encara més. Una història sobre l'immens dolor de la pèrdua i el gradual retorn de l'esperança.

Truman. Una película de Cesc Gay. Barcelona: Filmax Home Video, 2015. 2 videosdiscs (110 min.)
El director català presenta, en clau de comèdia dramàtica, una història d’amistat i de coratge davant la malaltia, la mort i la pèrdua. La pel·lícula va guanyar 5 Premis Goya i la Concha de Plata al millor actor al Festival de San Sebastià, ex aequo Ricardo Darín-Javier Cámara (2015).

Recursos

Final de vida
Dins el projecte pedagògic 365Batecs: una vivència per a cada dia de l'any de l’Obra Social Sant Joan de Déu, trobem un seguit de vídeos que aporten visions complementàries sobre la mort i la seva acceptació, entre els quals destaquem els de Xusa Serra, tanalòloga, infermera especialitzada en acompanyament en processos de dol i presidenta de l’Associació Gestdol.


Data d'actualització: 18.12.2018