Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Teràpia artística
 

Teràpia artística

Teràpia artística
La teràpia artística és un recurs que utilitza l’art com a eina d’intervenció en àmbits com la psicologia, la salut mental, l’educació o la inclusió social.

És un instrument útil per al coneixement i el creixement personal que afavoreix l’expressió emocional i enforteix les relacions socials sobretot en entorns desfavorits. També s’ha demostrat la seva eficàcia en el tractament de trastorns psicològics i per a l’estimulació cognitiva en processos de demència, malaltia mental i trastorns de l’espectre autista.

El dossier presenta documents i recursos per conèixer les vessants diverses de la teràpia artística. Per ampliar la informació podeu consultar els dossiers temàtics sobre Musicoteràpia (2018) i Teràpia ocupacional (2015), publicats per DIXIT.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 21 de novembre de 2018

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Arte, intervención y acción social: la creatividad transformadora. M. Ángeles Carnacea Cruz, Ana E. Lozano Cámbara (coords.). Madrid: Grupo 5, 2011. 498 p.
Obra col·lectiva que perfila un mapa de les possibilitats de l’art com a eina per a la intervenció i l’acció social. Presenta experiències d’èxit de treball amb diversos col·lectius a través de l’art i els seus diferents llenguatges. Adreçada a professionals de l’àmbit de la salut, educació i la cultura que treballen amb col·lectius  de persones amb risc d’exclusió social.

Arte terapia y mandalas: hablando con tu ser interior. Molins de Rei: OK Records, 2010. 1 disc òptic (DVD) (45 min.) + 1 llibre 
Llibre que inclou un DVD pràctic que té per objectiu ensenyar a utilitzar l’art i potenciar la creativitat per aprendre el camí cap a una comunicació amb el teu ésser interior. Permet crear els teus propis collages, quadres potenciadors i mandales.

Batlle, Sylvie. Arte-terapia: cómo poner magia, colores y creatividad cada día. Barcelona: Obelisco, 2009. 101 p. 
Manual adreçat a qualsevol persona que vulgui desenvolupar la seva creativitat i experimentar l’art de la pròpia curació. L’objectiu del llibre és permetre al lector expressar les alegries, emocions i fantasies i descobrir-se a través del color, el ritme o el moviment. En cada disciplina artística es proposen activitats pràctiques perquè cada persona els pugui adaptar millor a les seves preferències o estat anímic.

Cullell Gómez, Noemí; Bruna Rabassa, Olga; Rodríguez Cabedo, Neus. Manual de intervención en demencias. Barcelona: Fundación Uszheimer; Huelva: Diputación Provincial de Huelva, 2005. 2 vol.
Es composa de dues carpetes: la carpeta 1 tracta sobre l’estimulació cognitiva en demències, amb fitxes i exercicis pràctics. La carpeta 2 conté materials sobre els tallers de psicoestimulació a través de les arts: art teràpia, dansa, musicoteràpia, mim, contes i llegendes, etc.

Escenoterapia: aplicaciones clínicas y educativas. Barcelona: Herder, 2014. 283 p. (Salud mental)
S’exposen les bases teòriques i pràctiques de l’escenoteràpia aplicada especialment amb infants, adolescents i joves en àmbits educatius i de salut mental: atenció precoç, escola, educació especial, discapacitat psíquica, psicosi incipient i autisme. Inclou exemples il·lustrats i procediments terapèutics.

Kirch Ugarte, Maite. La creatividad como terapia: experiencias de trabajo en el campo de la salud. Barcelona: Ediciones Invisibles, 2012. 320 p. (Oxigen)
Obra que presenta els testimonis i les experiències viscudes al llarg de 30 anys al taller d’expressió i creativitat de la Comunitat Terapèutica de Malgrat de Mar (Barcelona), tant de les persones malaltes mentals que hi conviuen com dels professionals que els atenen.

Marxen, Eva. Diálogos entre arte y terapia: del "arte psicótico" al desarrollo de la arteterapia y sus aplicaciones. Barcelona: Gedisa, 2011. 222 p. (Psicología)  
Llibre que recorre les confluències entre l’art, la psiquiatria, la psicoanàlisi i la psicoteràpia i les contextualitza en la història i en el desenvolupament de l’artteràpia com a disciplina acadèmica. Conté una introducció teòrica, presenta diferents metodologies i fa una síntesi del treball dels artterapeutes més destacats. També explica, amb ajuda de material clínic, l’ús dels materials propis d’aquesta tècnica i les seves diferents aplicacions.

Moreno González, Ascensión. La mediación artística: arte para la transformación social, la inclusión social y el trabajo comunitario. Barcelona: Ediciones Octaedro, 2016. 157 p. (Recursos educativos)
La mediació artística és una eina molt valuosa per donar resposta a les problemàtiques de persones i col·lectius diversos, fomentant la inclusió social i per al desenvolupament d’aspectes com la resiliència i l’apoderament. En aquesta obra es descriu com plantejar tallers i acompanyar en la creació dels diferents llenguatges, per exemple el teatre, la dansa, les arts plàstiques, etc., posant l’atenció en els processos personals, grupals i comunitaris en contextos socioeducatius.

¿Qué tienes debajo del sombrero?. Guión y dirección: Lola Barrera, Iñaki Peñafiel. Barcelona: Cameo Media, 2007.  1 disc òptic (DVD) (75 min.)
A través de l’experiència vital de Judith Scott, escultora nordamericana sordmuda i afectada de la síndrome de Down, el documental que reflexiona sobre l’aïllament que pot provocar una discapacitat i la força de l’art com a mitjà d’expressió i de comunicació.

Articles

“A cop d’art: monogràfic”. A: Quaderns d'educació social, núm. 16 (2014), p. 5-57

“Arte y trabajo social: monográfico”. A: Cuadernos de trabajo social, vol. 29 (2016), núm. 1, p. 15-93
Consulta en línia

Boquet i Alabart, Raquel. “CREART: l’art com a eina per al desenvolupament de la infància desafavorida. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 10 (set. 2007)
Consulta en línia

Capel, Montse. “Mediació i acció creativa: la dimensió arts-comunitària”. A: Quaderns d’educació social, núm. 9 (2007), p. 77-85

Company Azofra, Pilar; Salvador Ávila, Mar. “Crecimiento y desarrollo personal a través del arte milenario de la caligrafía”. A: Trabajo social hoy, núm. 76 (3r quatr. 2015), p. 111-120
Consulta en línia

Cortés, Jordi. “Dansa integrada, dansa en la diversitat”. A: Quaderns d’acció social i ciutadania, núm. 10 (oct. 2010)
Consulta en línia

Fernández-Cedena, Jorge. “Educación y mediación artística en prisiones: trabajando por la permanencia de un taller en la cárcel de Navalcarnero”. A: RES, Revista de educación social, núm. 27 (jul./dic. 2018)
Consulta en línia

Gainza, Sonia. “Apropa cultura, la cultura al servei de tots: un programa d'accessibilitat de la cultura dels principals equipaments de Catalunya adreçat al sector social”. A:  Butlletí d'Inf@ncia, núm. 82 (des. 2014), p. 1-6
Consulta en línia

“La influencia de las artes como motor de bienestar: un estudio exploratorio”. A: Arte, individuo y sociedad, vol. 30, núm. 1 (2018)
Consulta en línia

López Méndez, Lorena. “Arte y trabajo social: un programa de intervención para transformar la visión de la sociedad para la inclusión de personas con demencia temprana y Alzheimer. A: Cuadernos de trabajo social, vol. 29 (2016), núm. 1, p. 51-61

Mayo, Eva. “El arteterapia en el contexto de los servicios sociales de base: el taller de arteterapia como espacio de observación para la intervención primaria”: A: Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación para inclusión social, vol. 12 (2017), p. 179-190
Consulta en línia

Menéndez Rérez, Carmen. “Arteterapia en un Hospital de Día con adolescentes”. A. Inspira: revista de la ATE, vol. 5 (2015), p. 36-41
Consulta en línia

Pazo López, Inmaculada. “La educación emocional a través del arte para menores en acogimiento emocional”. A: RES, Revista de Educación Social, núm. 27 (jul.-dic. 2018), p. 203-220
Consulta en línia

“El retorn social de la cultura: [monogràfic]”. A: Quaderns d’acció social i ciutadania, núm. 10 (oct. 2010)
Consulta en línia

Rognomi, Glòria. “El teatre com a teràpia emocional”. A: Quaderns d’acció social i ciutadania, núm. 10 (oct. 2010)
Consulta en línia

Serrano Navarro, Ana. “Sobre el acompañamiento en arteterapia: una manera de entender y hacer la disciplina con el otro”. A: Arteterapia - Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, vol. 10 (2015), p. 183-203
Consulta en línia

Tedó, Xavier. “Nous genis, un projecte d’art per a persones amb discapacitat.  A: Quaderns d’acció social i ciutadania, núm. 10 (oct. 2010)
Consulta en línia

Vidal Granell, Anaïs. “L’artteràpia com a recurs psicoterapèutic en l’acompanyament i la resolució dels conflictes emocionals i psicològics dels infants”. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 56 (abr. 2012)
Consulta en línia

Vidal Granell, Anaïs. “Els tractaments d'artteràpia amb infants que van ser desatesos en els inicis de la vida”. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 97 (set. 2016)

Revista

Arteterapia: papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social
Consulta en línia
Revista de la Universidad Complutense de Madrid  que s’edita des del 2006 amb una periodicitat anual. És pionera i un referent sobre l’artteràpia i els seus diversos àmbits d’actuació (clínics, educatius, socials i culturals).

DIXIT TV

Cicle de conferències "A cop d'art amb l'educació social". Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2015. 2 fitxers de videostreamming (ca. 100 + 70 min.)
Consulta en línia
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya van organitzar els mesos de maig i juny de 2015 un cicle de conferències als centres DIXIT per donar a conèixer experiències d'arreu de Catalunya que treballen la relació entre l'art i l'educació social.

Graell, Joan Ramon. Conferència "El circ, l'art de l'impossible": Barcelona, 6 d'octubre de 2016. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2016. 1 fitxer de videostreamming (ca. 62 min.)
Consulta en línia
El conferenciant va mostrar com el circ social es construeix a partir de la transversalitat, la diversitat i l’eliminació de barreres. A través d'exemples de bones pràctiques en tallers i cursos de circ amb finalitats socials, va explicar quins són els factors positius de ser públic de circ com a fet inclusiu i va presentar el circ com a alternativa d'oci sostenible en adolescents i joves. També va explicar els fonaments del circ cooperatiu i va fer un petit mapeig i resum històric de bones iniciatives de circ social.

Recursos i entitats

Art a 4 mans
Projecte promogut per Salut Mental Sabadell que es duu a terme per diverses parelles d’artistes de diferents disciplines (pintura, ceràmica, música, literatura, etc.). Cada obra és el resultat d’un procés creatiu realitzat a “Quatre mans” entre  un soci del club social “La Xamba” i un artista local reconegut i sensibilitzat per les malalties mentals, que culmina amb una exposició de la qual se n’edita el catàleg.

Artransforma
Des del 2009 aquesta entitat sense ànim de lucre impulsa iniciatives artístiques i culturals per a col·lectius i grups amb dificultats d’accés a l’art i a la creativitat, impulsant i col·laborant en projectes que fomenten la inclusió, la cohesió social i el treball en xarxa.

Art&Coop
Amb el lema “acompanyem la transformació i el creixement de persones i col·lectius mitjançant la creació artística”, aquesta cooperativa treballa en l’àmbit comunitari, sanitari i educatiu, amb l’objectiu fomentar la participació, l'apoderament i el benestar, generar espais de convivència en la diversitat.

Collection Art Brut
L’any 1945 el pintor francès Jean Dubuffet crea la col·lecció d’Art Brut, amb seu estable a la ciutat suïssa de Lausanne, que recull les obres creades per residents d'hospitals psiquiàtrics, presoners, persones marginades, creadors autodidactes que fugen de les normes i els valors col·lectius i estètics, sense necessitat d’aprovació o reconeixement.

Debajo del sombrero
Associació no lucrativa d’àmbit estatal que desenvolupa una plataforma per a la creació, investigació, producció i difusió de l’art, els protagonistes de la qual són  persones amb discapacitat intel·lectual, i on es propicia l’aprenentatge i el diàleg amb altres artistes.

Federación Española de Asociaciones Profesionales de Arteterapia FEAPA
FEAPA és una organització creada l’any 2010 amb l’objectiu d’agrupar i promoure les associacions d’artterapeutes del conjunt de les Comunitats Autònomes de l’estat espanyol.

GREFART
L’associació d’artterapeutes, amb delegacions a Barcelona, Girona i el País Basc, ofereix un ampli ventall de serveis professionals: informació i divulgació, formació especialitzada (cursos, màsters i postgraus), serveis associatius, etc. Anualment organitza les Jornades d’Artteràpia en Salut, Educació i Comunitat .

Fundació Trinijove
A la Casa de les Aigües del barri de la Trinitat Vella, l’entitat, que promou la inserció econòmica i laboral de persones vulnerables i en risc d’exclusió social, desenvolupa el Programa del Centre d’Art Social Comunitari  que ofereix diferents tallers artístics, visites culturals, etc., amb l’objectiu de millorar la formació, l’autoestima i l’autonomia personal dels participants.

Jornades de mediació artística
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts – CoNCA organitza aquestes jornades que donen a conèixer el valor social i inclusiu de les arts i la cultura. En la V edició, la pedagoga i escriptora Anna Forés va explicar, en la ponència general “La mediació artística com a promotora de resiliència”, el valor social de l'art i el projecte Luz profunda, dut a terme amb malalts i familiars de l’Hospital de Sant Pau, que pretenia transformar el patiment en una experiència creativa.

Parelles artístiques
Projecte de sensibilització d’Osonament, que promou el desenvolupament integral de les persones amb problemes de salut mental mitjançant activitats i serveis d’àmbit comunitari, especialitzats en la prevenció i l’atenció de la salut mental, les addiccions i la logopèdia. Consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles formades per dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. S’edita el catàleg de l’exposició de cada edició.

Premi Art Brut Agustí de Semir & Conxa Millàn
Enguany, aquesta iniciativa de la Fundació CPB de Salut Mental que reconeix la creativitat artística dels usuaris dels serveis de salut mental ha arribat a la 20e edició, amb el lema "Dos secrets", basat en el poema Els meus dos secrets d'Omar Khayyám. De cada convocatòria se’n publica una obra recopilatòria.


Data d'actualització: 21.11.2018