Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Intervencions assistides amb ...
 

Intervencions assistides amb animals

Intervencions assistides amb animals
Les intervencions assistides amb animals (IAA) es classifiquen en tres categories: la teràpia (TAA), que s’aplica en contextos clínics i terapèutics, l’educació (EAA) que es desenvolupa en un context educatiu i d’aprenentatge, i les activitats (AAA) que promouen el benestar i la qualitat de vida de les persones.

Les diferents intervencions es desenvolupen en àmbits tan variats com el de la salut mental, la gerontologia, la rehabilitació tant física com neurològica, l’atenció a la diversitat, la integració social, l’autonomia personal, l’hospital, el centre penitenciari, etc.

Aquest dossier recull documents i recursos diversos que permeten aprofundir en aquest tema i conèixer experiències i iniciatives d’èxit.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 19 de juny de 2018

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Domènec, Eva; Perdigó, Marta. Mare, què seré de gran?: [un gos d'assistència... un gos de teràpia...]. Barcelona: CTAC. Centre de Teràpies Assistides amb Cans, 2011. [40] p.
Llibre per a infants que dona a conèixer la tasca dels gossos d'assistència explicant com, amb els mecanismes de suport apropiats, un gos d'assistència afavoreix el benestar i la participació social de les persones amb discapacitat, al mateix temps que contribueix a desenvolupar la seva autonomia personal. 

Llei d'accés a l'entorn de les persones acompanyades de gossos d'assistència. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, 2011. 21 p. (Lectura fàcil; 3)
Consulta en línia
L’adaptació al format de lectura fàcil fa accessible a tothom aquesta llei que suposa un pas endavant vers l’autonomia de les persones amb discapacitat que necessiten un gos especialment ensinistrat per ajudar-les en les tasques diàries o avisar-les en situacions de perill. Garanteix l’accés als espais públics de les persones acompanyades del seu gos d’assistència i també regula l’ensinistrament i la cura d’aquests gossos.

Soldevila Nightingale, Talia. El maestro equino: coaching, psicoterapia y aprendizaje con caballos. Barcelona: Elmundodelasterapias, 2009. 70 p. + 1 DVD (75 min)
L’autora, pionera a Espanya en introduir cavalls en sessions de coaching, explica que el cavall, molt sensible, és capaç de captar l’estat d’ànim i de respondre immediatament als estímuls negatius i positius, proporcionant  informació sobre l’estat emocional de la persona que interactua amb ell.

Vila, Maribel; Doñate, Ángeles. La sonrisa de un perro. Barcelona: Vergara, 2013. 314 p. (Fábula Vergara)
La protagonista d’aquest relat és una tècnica de teràpies assistides amb animals que ens apropa als reptes i a l’experiència vital de treballar amb gossos en hospitals, centres de salut mental, residències de persones grans o presons.

Articles

Ansodi Arrieta, Marta; Guerrero Gallo, Ana; Siurana López, Sergio. “Una intervención desde el trabajo social mediante la terapia asistida con perros en personas con esquizofrenia en un Centro de Rehabilitación Psicosocial”. A: Acciones e investigaciones sociales, núm. 35, (2015), p. 31-62
Consulta en línia

Arias Teixidor, Meritxell; Canseco González, Miguel Ángel. “La eficacia de la intervención asistida con delfines”. A: Revista española de discapacidad, vol. 5, núm. 2 (dic. 2017)
Consulta en línia

Bermeja, Ana Isabel; Ausín, Berta. “Programas para combatir la soledad en las personas mayores en el ámbito institucionalizado: una revisión de la literatura científica”. A: Revista española de geriatría y gerontología, vol. 53, núm. 3 (may.-jun. 2018), p. 155-164

Cecília, Laura. “Les rutines en les sessions de teràpia amb gossos”. A: Esclat, núm. 62 (primavera 2012), p. 23-27

Domínguez Pérez, David. “La equinoterapia: terapia alternativa o complementaria?”. A: Polibea, núm. 112 (2014), p. 42-45

Dunlop, Katie; Menka Tsantefski, Menka. “A space of safety : children's experience of equine-assisted group therapy”. A: Child & family social work, vol. 23, issue 1 (february 2018), p. 16-24

“Effects of dog-assisted therapy on communication and basic social skills of adults with intellectual disabilities: a pilot study”. A: Intellectual and developmental disabilities, vol. 55, no. 3 (june 2017), p. 125-139

“Estudio preliminar de la efectividad de la terapia asistida con perros en personas de la tercera edad”. A:  Revista española de geriatría y gerontología, vol. 51, no. 4, (jul./ago. 2016), p. 210-216

“Intervención asistida con animales (IAA): análisis de la situación en España”. A: Escritos de psicología, vol. 8, nº 3 (sep.-dic. 2015), p. 1-10
Consulta en línia

Jiménez de la Fuente, Augusto. “Efectos de las terapias ecuestres en personas con parálisis cerebral”. A: Revista española de discapacidad, vol. 5, núm. 2 (dic. 2017)
Consulta en línia

“Lliuren el primer gos de servei instruït per ajudar a persones amb esclerosi múltiple”. A: Social. cat, 10 maig 2018
Consulta en línia

Martínez Abellán, Rogelio. “Perros de asistencia y de alerta médica: independencia, autonomía y calidad de vida en personas con discapacidad y enfermedad (I, II, III, III.I, IV.I, IV.II)“. A: Polibea, núms. 119-120 (2016); 123-125 (2017); 126 (2018)

“El millor amic... dels fisioterapeutes”. A: Noticiari de fisioteràpia, núm. 115, (mar.-abr. 2018), p. 10-13
Consulta en línia

Mompradé Olivé, Rosa; Romera Hernández, Joan; Jimenez Gallardo, Antonio. “Projecte de treball amb animals al Centre Residencial d’Acció Educativa “La Pastoreta” de Reus”. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 19 (ago. 2008)
Consulta en línia

“Proyecto de intervención asistida con animales para mejorar las competencias emocionales de un grupo de adolescentes de un centro residencial de acción educativa”. A: Quaderns digitals: revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad, núm.  84 (2017), p. 18-38 
Consulta en línia

“Terapia asistida con animales para mejorar el estado emocional de adultos con autismo”. A: Quaderns digitals: revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad, núm.  84 (2017), p. 1-17
Consulta en línia         

“La terapia asistida con perros en el tratamiento de las personas con dolor crónico: una revisión sistemática”. A: Revista de la Sociedad Española del Dolor (SED), vol. 24, núm. 1, (2017), p. 11-18
Consulta en línia

“Teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal”. A: Actualitat de tot el Vall d’Hebron, 22 maig 2018
Consulta en línia

“Validación del cuestionario de actitudes ante las intervenciones asistidas por perros (CAINTAP) en estudiantes universitarios del sur de España: beneficios y temores percibidos”. A: Alternativas, núm. 22 (2015), p. 123-138
Consulta en línia

Vila, Maribel. “Programa Buddies”. A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 100 (gen.-feb. 2017)
Consulta en línia

DIXIT TV

Castells, Arnau. Conferència "Introducció a les intervencions assistides amb animals": Vic, 24 d'abril de 2014. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2014. 1 fitxer de videostreamming (ca. 84 min)
Consulta en línia
El conferenciant, terapeuta ocupacional del Centre Josep Orgué per a l’Autonomia Personal i Accessibilitat Universal i del Servei de Teràpia Ocupacional de la Fundació Privada Àuria d’Igualada,  va reflexionar sobre el concepte d’IAA i va parlar del gos com a recurs terapèutic i de la metodologia i el procés d’intervenció d’una teràpia assistida amb animals. La xerrada va comptar amb la presència de la Rumba, una gossa terapèutica.

Franquet, María Belén. Conferència "La intervenció assistida amb cavalls": Lleida, 17 de novembre de 2017. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2017. 1 fitxer de videostreamming (ca. 85 min)
Consulta en línia
Es dona a conèixer la teràpia equina en un context inclusiu i preventiu d'atenció integral a la persona. L'objectiu d’aquest tipus de teràpia és la millora del desenvolupament integral de la persona, atenent als àmbits cognitiu, emocional, social i motriu. El cavall reuneix una sèrie de característiques a nivell simbòlic, biomecànic i etològic que permet construir contextos òptims de desenvolupament personal al seu entorn i potenciar les competències de cada individu.

Audiovisuals

Teràpia assistida amb gossos
Consulta en línia
Documental sobre la teràpia assistida amb gossos que es duu a terme a l’Hospital de Sant Joan de Déu amb nens i nenes hospitalitzats. S’emmarca dins el projecte 365 Batecs, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

Recursos

I Congreso internacional de intervención terapéutica asistida con animales en educación y salud
Informació sobre aquest primer congrés internacioal que es va celebrar a Castellón de la Plana el febrer de 2017. Les actes es poden consultar en el número monogràfic de Quaderns digitals: revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad, núm.  84 (2017), p. 1-17
Consulta en línia

Entitats

Animal Assisted Intervention International (AAII)
Organització sense ànim de lucre, referent a nivel mundial en el camp de la intervenció assistida amb animals, que promou l’intercanvi d’informació dels professionals que hi treballen per tal d’establir uns estàndars de pràctica professional contrastats i de qualitat.

Associació Internacional d’Entitats de Gossos d’Assistència i Teràpia Assistida amb Animals
Associació que agrupa una dotzena d’entitats i que treballa per establir i promoure uns estàndards bàsics i ètics d’ensinistrament i de formació,  elaborar programes i projectes comuns, i difondre els beneficis de les intervencions amb animals.

Federación Española de Terapias Ecuestres (FETE)
Creada al 2004, FETE  aglutina associacions, entitats i professionals vinculats a la teràpia eqüestre amb l’objectiu de compartir experiències i vetllar per la bona pràctica de la professió tot garantint uns estàndards de qualitat.

Fundació Affinit
L’any 2012 crea la Càtedra Fundación Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona dedicada a la recerca i formació sobre els beneficis de la convivència amb animals per a la salut i el benestar de les persones. Un dels projectes que va desenvolupar juntament amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, és Buddies un programa pioner de teràpia cognitivoconductual assistida per animals de companyia dirigida a menors tutelats.


Data d'actualització: 19.06.2018