Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Musicoteràpia
 

Musicoteràpia

Musicoteràpia
Segons l’American Music Therapy Association, la musicoteràpia és una acció terapèutica, mitjançant l’ús clínic i basat en l’evidència, d’una intervenció musical duta a terme per professionals degudament qualificats. Coneguts des de l’Antiguitat, els efectes beneficiosos i terapèutics de la música estan demostrats científicament tant a nivell físic i emocional com a nivell cognitiu i conductual. 

Actualment la musicoteràpia s’utilitza en cures pal·liatives, en trastorns de l’espectre autista, en demències, en persones grans, en malalts de càncer, en la reducció de l’estrès, etc. 

Els documents i recursos d’aquest dossier donen una visió de l’extensa implementació de la musicoteràpia en els diversos contextos terapèutics i de les utilitats i beneficis que ofereix.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 22 de març de 2018

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Bentz Oliver, Conxita. Aplicación de la musicoterapia en la enfermedad de Parkinson. 2a ed. Barcelona: Editorial Médica Jims, 2015. 111 p. + 1 disc sonor (DVD)
L’autora, compositora, pianista i professora, mostra en aquest llibre com les característiques fonamentals del llengutage musical (so, ritme, armonia i melodia) tenen uns efectes terapèutics en els malalts de Parkinson ja que millora els problemes de coordinació i destresa, lentitud, de parla i de veu.

Cullell Gómez, Noemí; Bruna Rabassa, Olga; Rodríguez Cabedo, Neus. Manual de intervención en demencias. Barcelona: Fundación Uszheimer; Huelva: Diputación Provincial de Huelva, 2005. 2 vol.
Es compon de dues carpetes: la carpeta 1 tracta sobre l’estimulació cognitiva en demències, amb fitxes i exercicis pràctics; i la carpeta 2 conté materials sobre els tallers de psicoestimulació a través de les arts: art teràpia, la dansa com a teràpia, musicoteràpia, mim, contes i llegendes.

Juaset Berrocal, Jordi A. Música y neurociencia: la musicoterapia. Fundamentos, efectos y aplicaciones terapéuticas. Barcelona: UOC, 2017. 167 p. (Manuales; 526. Psicología)
L’autor, enginyer, músic i professor, fa tasques de divulgació de les aplicacions científiques de la música en base als avenços de la neurociència en dos àmbits essencials de la nostra societat: la salut i l’educació.

Mateos Hernàndez, Luis Alberto. Musicoterapia y Alzheimer. Madrid: Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO), 2011. 1 recurs electrònic (23 p.). (Guías de Implantación. Tratamiento no farmacológico)
Consulta en línia
Guia que ofereix les pautes necessàries per implementar un programa de musicoteràpia en centres que atenen persones amb demència. Dona recomanacions sobre els espais, l’equipament i materials necessaris, la formació dels professionals, el disseny de l’activitat, etc.

Música y salud: introducción a la musicoterapia. 3a ed. Madrid: Universidad Nacional de Educación a Distancia, 2008. 254 p. (Educación permanente; 186)
Manual que consta de tres parts: una part dedicada als aspectes mèdics de la discapacitat, una segona dedicada a la sofrologia i a les tècniques i aplicacions sofrològiques, i una tercera dedicada a la musicoteràpia. Inclou activitats pràctiques, bibliografia, glossari, fonoteca, etc.

Trallero Flix, Conxa; Oller Vallejo, Jordi. Cuidados musicales para cuidadores: musicoterapia autorrealizadora para el estrés asistencial. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2008. 302 p. (Serendipity; 134)
El llibre presenta el mètode conegut com Musicoteràpia autorrealitzadora que partint de l’anàlisi i la reflexió dels factors estressants de la personalitat des d’un punt de vista psicològic, proposa activitats musicoterapèutiques útils pels professionals assistencials per reduir l’estrès i el sentiment d’esgotament laboral.

Vaillancourt, Guylaine. Música y musicoterapia: su importancia en el desarrollo infantil. Madrid: Narcea, 2009. 149 p. (Educación hoy. Educación especial)
L’autor defensa els beneficis de la música en el desenvolupament integral del ser humà i concretament en el desenvolpument evolutiu de l’infant, basant-se en investigacions en el camp de la psicologia, neurologia, educació, medicina, etc. Mostra com la musicoteràpia millora el benestar físic i psicològic dels infants, especialment dels que tenen necessitats educatives especials, oferint exemples de sessions pràctiques de musicoteràpia.

Articles

Amorós, Beatriz; Olmo, Ma. Jesús del. “La musicoterapia en España a través de los estudiantes: una realidad académica y profesional en proceso de desarrollo”. A: Revista de Investigación en Musicoterapia, vol. 1 (2017)
Consulta en línia

Arias Gómez, Marta; Lorenzo, Alicia. “De la belleza como combate a la belleza como liberación: un estudio de musicoterapia en pacientes con trastornos alimentarios”. A: Revista de Investigación en Musicoterapia, vol. 1 (2017)
Consulta en línia

“Autismo y musicoterapia (I): características generales”. A: Polibea, núm. 105 (2012), p. 4-11

“Autismo y musicoterapia (II): necesidades y desarrollo de estrategias”. A: Polibea, núm. 106 (2013), p. 4-11

“Autismo y musicoterapia (III): ámbito, historia y principios fundamentales”. A: Polibea, núm. 107 (2013), p. 4-11

“Autismo y musicoterapia: un caso práctico”. A: Polibea, núm. 108 (2013), p. 4-11

“Beneficios de la musicoterapia como tratamiento no farmacológico y de rehabilitación en la demencia moderada”. A: Revista española de geriatría y gerontología, vol. 48, núm. 5 (sep./oct. 2013), p. 238-242

“Beneficios de la musicoterapia en las alteraciones conductuales de la demencia: revisión sistemática”. A: Neurología, vol. 32, núm. 4 (2017), p. 253-263
Consulta en línia

Calleja-Bautista, Marta; Pilar Sanz-Cervera, Raúl Tárraga-Mínguez. “Efectividad de la musicoterapia en el trastorno de espectro autista: estudio de revisión”. A: Papeles del psicólogo, vol. 37, núm. 2 (2016), p. 152-160
Consulta en línia

Diaz Abrahan, Veronika; Gentili, Sebastian;  Justel, Nadia. “Efecto de la sincronización rítmica en pacientes con Trastorno del Espectro Autista”. A: Revista de discapacidad, clínica y neurociencias, vol. 4, núm. 1 (2017), p. 1-22
Consulta en línia

Domènech, Alba. “Musicoterapia”. A: Sobre ruedas, núm. 87 (2n quadr. 2014), p. 8-11

Drake, Luis;  Ben-Yelun, Fátima; Del Olmo, María Jesús.“Musicoterapia en una UCI pediátrica: el uso de la música como emergente emocional en el proceso de intervención con niños en situación de riesgo”. A: Revista de Investigación en Musicoterapia, vol. 1 (2017)
Consulta en línia

Gómez Gallego, Maria; Gómez García, Juan. ”Musicoterapia en la enfermedad de Alzheimer: efectos cognitivos, psicológicos y conductuales”. A: Neurología, vol. 32, núm. 5 (2017), p. 300-308
Consulta en línia

Guerrero Mercedes, Rocío; Llamas Muñoz, Ma. Carmen. “La musicoterapia como alternativa eficaz en el tratamiento de los pacientes que sufren enfermedad de Alzheimer”. A: Agathos: atención sociosanitaria y bienestar, año 16, núm. 1 (mar. 2016), p. 12-16

Mora, Rafael; Pérez, Miren. “La musicoterapia como agente reductor del estrés y la ansiedad en adolescentes”. A: Artseduca, núm. 18 (2017), p. 212-233

Ríos Alhambra, José; Piqueras Rodríguez, José Antonio; Martínez González, Agustín Ernesto. “Eficacia de la musicoterapia en la disminución de conductas repetitivas en personas con Trastornos del Espectro Autista”. A: Revista de discapacidad, clínica y neurociencias, vol. 3, núm. 1 (2016), p. 1-13
Consulta en línia

Robles de la Puente, Juan; García-Moltó, Amelia. “Musicoterapia aplicada a la intervención en personas con discapacidad intelectual”. A: Siglo Cero, vol. 43(3), núm. 243 (2012), p. 84-99

Valverde Ocáriz, Ximena; Noemí Sabeh, Eliana. “Programa de musicoterapia para personas con discapacidad intelectual que envejecen”. A: Siglo Cero, vol. 42(2), núm. 238 (2011), p. 63-78

DIXIT TV

Castro, Mònica de. Conferència "Musicoteràpia i qualitat de vida en el procés d’envelliment": Barcelona, 9 de novembre de 2017. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2017. 1 fitxer de videostreamming (ca. 90 min)
Consulta en línia
La música és una eina amb un gran potencial terapèutic i amb molta utilitat per a la realització d’activitats d’acompanyament per a persones que pateixen un procés de demència. La ponent, musicoterapeuta especialitzada en demències i geriatria, va mostrar com la musicoteràpia pot donar resposta a aquelles necessitats canviants i úniques de les persones grans amb trastorns mentals associats a l’envelliment contribuint a la millora de la seva qualitat de vida.

Recursos i entitats

American Music Therapy Association (AMTA)
Consulta en línia
El seu objectiu és contribuir al desenvolupament progressiu de l'ús terapèutic de la música en rehabilitació, educació especial i entorns comunitaris. Publica les publicacions Journal of Music Therapy, un diari trimestral d'investigació, el Music Therapy Perspectives, una revista semestral orientada a la pràctica, i el Music Therapy Matters, un butlletí trimestral. També publica una gran varietat de monografies, bibliografies, fullets, etc. i organitza una conferència anual, simposis i tallers.

Asociación Española de Musicoterapeutas Profesionales (AEMP)
Consulta en línia
L’any 2008 es presenta l’AEMP davant la necesitat de tenir una estructura organitzativa estatal que ordeni i doni cobertura a la formació i la pràctica de la musicoteràpia al nostre país. Entre altres accions publica el codi ètic, gestiona el registre espanyol de musicoterapeutes acreditats, promou el congrés nacional de musicoteràpia que se celebra biennalment, etc.

Associació Catalana de Musicoteràpia
Consulta en línia
Entitat sense ànim de lucre creada l’any 1982 per la doctora Serafina Poch, impulsora de la musicoteràpia al nostre país, que té com a objectiu promoure l’ús, la investigació i la divulgació de la música com a teràpia. Organitza les jornades catalanes de musicoteràpia, celebrant-se les IV l’any 2016.

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
Consulta en línia
El COPC té un grup de treball de musicoteràpia dins la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia. Els seus objectius són fomentar la musicoteràpia a l'àmbit de la psicologia clínica i de la salut, crear espais de treball i xarxes professionals entre musicoterapeutes i psicòlegs clínics, compartir avenços i impulsar nous àmbits d’estudi.  

European Music Therapy Confederation
Consulta en línia
La Confederació Europea de Música de la Teràpia va ser fundada el 1991 com a fòrum d'intercanvi entre musicoterapeutes a Europa. L'EMTC és una confederació d'associacions professionals de musicoteràpia que treballa activament per promoure el desenvolupament de la pràctica professional a Europa i per fomentar l'intercanvi i la col·laboració entre els països membres. Té un codi ètic i l’any 2016 va organitzar a Viena la 10è Conferència europea de musicoteràpia.

Federació d’Associacions de Familiars de malalts d'Alzheimer
Consulta en línia
La FAFAC impulsa, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, un programa de formació en musicoteràpia per a cuidadors familiars de malalts d'Alzheimer. Al llarg dels dos anys de funcionament hi han participat més de 30 associacions.

Institut Català de Musicoteràpia
Consulta en línia
L’Institut Català de Musicoteràpia, el Parc de Salut Mar d’Investigacions Mèdiques de Barcelona i la Universitat de Barcelona col·laboren en el programa de musicoteràpia que es realitza a la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital de l'Esperança de Barcelona, que es pot veure en el documental Musicoteràpia, vida al final de la vida. L’Institut també ha participat en un estudi, publicat a la revista Frontiers in Psychology, sobre els efectes beneficiosos de la musicoteràpia en als pacients amb càncer dut a terme pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra, amb participació del Servei d’Oncologia del Parc de Salut Mar.

World Federation of Music Therapy
Consulta en línia
La WFMT és una organització internacional sense ànim de lucre que neix l’any 1985 a Gènova i que reuneix associacions de musicoteràpia i persones interessades en desenvolupar i promocionar la musicoteràpia a nivell mundial a través de l'intercanvi d'informació, la col·laboració entre professionals i accions de difusió del coneixement. Publica la revista online Music Therapy Today i promou el congrés mudial de musicoteràpia que el 2017 celebrà la 15a edició a Tsukuba, Japón.


Data d'actualització: 22.03.2018