Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Transsexualitat
 

Transsexualitat

Transsexualitat
El 22 d'octubre es va celebrar el Dia mundial de la despatologització de la transsexualitat com a reconeixement de la lluita de les persones trans per aconseguir el dret a la identitat o l’expressió de gènere.

Per aquest motiu, us presentem una selecció de monografies, articles de revista, recursos i entitats que reflexionen i aporten coneixement a l’entorn de la transsexualitat i dels diversos aspectes que componen aquesta realitat amb l’objectiu d’ajudar a lluitar contra la discriminació de les persones per motius d'orientació sexual, identitat de gènere i sexe.

Per ampliar i complementar el contingut d’aquest recull podeu consultar els dossiers LGBTI elaborats per DIXIT els anys 2015 i 2013.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 13 de desembre de 2017

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Coll-Planas, Gerard. La voluntad y el deseo: la construcción social del género y la sexualidad: el caso de lesbianas, gays y trans. Barcelona; Madrid: Egales, 2010. 268 p. (Colección G)
El llibre presenta una recerca i una anàlisi dels discursos sobre l’homosexualitat i la transsexualitat  que imperen en l’àmbit de la religió, la ciència, la política i el propi moviment LGBTI i que conformen un imaginari complex i ambivalent en el qual transiten i viuen les persones gais, lesbianes i trans. 

Coll-Planas, Gerard; Bustamante, Gemma; Missé, Miquel. Transitant per les fronteres del gènere: estratègies, trajectòries i aportacions de joves trans, lesbianes i gais. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, Secretaria de Joventut, 2009. 117 p. (Estudis; 25)
Consulta en línia
Recerca que dóna a conèixer les estratègies que desenvolupa la gent jove gai, lesbiana, transsexual i bisexual (GLTB) en el procés de definició de la seva sexualitat, com construeix la seva identitat de gènere i sexualitat, com la revela al seu entorn i com reacciona davant de l'homofòbia i la transfòbia. L'estudi es basa en entrevistes en profunditat i grups de discussió  de joves gais, lesbianes i trans de diverses zones geogràfiques per tal de copsar també la influència del territori.

Dos anys de vigència de la llei 11/2014 pels drets LGTBI: les actuacions del síndic. Març 2017. Barcelona: Síndic de Greuges de Catalunya, 2017. 24 p.
Consulta en línia
Informe que analitza les actuacions en matèria LGTBI (queixes, actuacions d’ofici i consultes) ateses pel Síndic al llarg dels 2 primers anys de la llei, revisant, entre altres, els perfils dels denunciants, els sectors d’intervenció (educació, cultura, salut, mercat de treball, etc.) i els tipus d’afectacions. Destaca l’increment de les denúncies presentades pel col·lectiu transgènere, que es pot atribuir al moviment i al treball de la Plataforma Trans*forma la Salut: 7 de les 13 actuacions en l’àmbit de la salut són relatives a l’atenció integral de persones transgèneres.

El género desordenado: críticas en torno a la patologización de la transexualidad. Miquel Missé y Gerard Coll-Planas, (eds.). Barcelona; Madrid: Egales, 2010. 286 p. (Colección G)
Prenent com a punt de partida la definició de la transexualitat com un trastorn mental i el debat sobre la seva desclassificació dels manuals internacionals de malalties mentals, l’obra, prologada per Judith Butler, reflexiona sobre la patologització i les condicions del col·lectiu trans, des de diverses perspectives: les ciències socials, la salut mental, l’activisme o la pròpia experiència.

Guia de recursos per a persones trans de la ciutat de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Regidoria de Dona i Drets Civils, [2015?]. 1 fullet (42 p.)
Consulta en línia
Aquesta guia, elaborada per persones trans, agrupa els recursos generals i de l’administració pública per àmbits temàtics. Ofereix informació útil sobre el procés de canvi de gènere, un mapa dels recursos específics disponibles a la ciutat per rebre informació sobre diversos temes relacionats amb el fet trans i una llista de materials (llibres, pel·lícules i webs) sobre el tema.

Guia per a l'elaboració de plans locals LGBTI. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2017. 1 recurs en línia (117 p.). (Eines. Benestar i Ciutadania; 7)
Consulta en línia
Eina per acompanyar els municipis en l’elaboració d’un pla local LGBTI en base a tres eixos: garantia de la igualtat de tracte pels drets de les persones LGBTI, propostes d’elaboració d’accions i campanyes de sensibilització i projectes i programes de prevenció de LGBTIfòbia.

Guia trans. Barcelona: Fundació Enllaç, 2014. 1 recurs en línia (30 p.)
Consulta en línia
Guia informativa sobre la transsexualitat que fuig dels discursos habituals i la contempla com una opció identitària normalitzada. Ofereix una mirada allunyada dels aspectes mèdics i psicològics i vol ser un recurs per empoderar la comunitat trans i lluitar contra la transfòbia, l’exclusió social i l’odi al cos.

Intersecciones: cuerpos y sexualidades en la encrucijada. Temas contemporáneos. Raquel (Lucas) Platero (ed.). Barcelona: Edicions Bellaterra, 2012. 327 p.
Teorització sobre les sexualitats no normatives, amb la voluntat de contribuir a la discussió de com estudiar les experiències complexes de les persones. Per tal de mostrar la complexitat de les nostres identitats i experiències, ofereix eines com l’anàlisi interseccional i l’anàlisi crític queer. També inclou textos clàssics sobre la interseccionalitat de Kimbele Williams Crenshaw i el Combahee River Collective, i s’analitzen les experiències de col·lectius com persones LGTB amb diversitat funcional, presos i preses gais, transsexuals i intersexuals, gitanos gais, persones seropositives, etc.

Mérida Jiménez, Rafael M. Cuerpos desordenados. Barcelona: UOC, 2009. 85 p. (Textos del cuerpo; 1)
Assaig que reflexiona sobre l’evolució i la integració en la societat de les persones hermafrodites, transsexuals i  transgènere.

Missé Sánchez, Miguel. Guia per a mares i pares d’infants amb rols i comportaments de gènere no-normatius. Barcelona: Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL), [2013]. 1 recurs en línia (16 p.)
Consulta en línia
Guia de suport per a famílies amb fills i filles que expressen comportaments o rols de gènere diferents dels que se’ls ha assignat en néixer. Dóna resposta a preguntes freqüents sobre aquesta qüestió i facilita diversos recursos útils.

Nieto Piñeroba, José Antonio. Transexualidad, intersexualidad y dualidad de género. Barcelona: Bellaterra, 2008. 447 p. (Serie general universitaria; 84)
Anàlisi de l’evolució del transgènere, que radica en la reassignació de sexe, aprovada a Espanya a partir de la Llei 3/2007 del 15 de març. S’argumenta l’oposició al model biomèdic que reconeix la transsexualitat com un trastorn d’identitat de gènere i sobre la psiquiatrització del trastorn etiquetat com a disfòria de gènere, que afavoreix l’estigma de ser una malaltia mental. També es reflexiona sobre el sistema binari de gènere, qüestionant la seva perpetuïtat.

Platero, Raquel (Lucas). Trans*exualidades: acompañamiento, factores de salud y recursos educativos. 2a ed. Barcelona: Bellaterra, 2014. 434 p. (Serie general universitaria; 154)
El llibre utilitza el terme trans*, amb asterisc, per subratllar la diversitat de vivències de les persones que no encaixen en les normes prescrites i per evidenciar la rigidesa del sistema binari en què vivim. Mostra testimonis de persones trans i dels seus familiars i proposa recursos i eines per entendre les necessitats i vivències d’aquest col·lectiu.

Políticas, prácticas y pedagogías traNs. Asun Pié y Jordi Planella (coords.). Barcelona: UOC, 2015. 181 p. (Manuales; 364. Pedagogías contemporáneas)
"Entenem allò traNs en els seus múltiples sentits i configuracions: transversal, trànsfuga, transsexual, transgènere, transfronterer, transitats, transdisciplinari, trans*formador. Aquí, allò traNs està carregat de sentit i ens refereix als límits i als moviments produïts en els llindars de la vida, de la societat, dels nostres cossos. Són aquests llocs (els no-llocs dels quals ens parla Marc Augé) els que ens interessen, els que produeixen i subverteixen l'ordre des de la seva perifèria, els que ens conviden a transitar pel caos de la vida”.

Protection against discrimination on grounds of sexual orientation, gender identity and sex characteristics in the EU: comparative legal analysis. Update 2015. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2015. 1 recurs en línia (111 p.)
Consulta en línia
Anàlisi jurídica comparativa als 28 estats membres de la Unió Europea respecte a les mesures de protecció existents als diversos països contra la discriminació per motius d'orientació sexual, identitat de gènere i sexe. Els resultats indiquen que calen majors esforços per garantir que els drets fonamentals referents a la igualtat i la no discriminació de les persones LGBTI siguin totalment respectats, i protegir-los eficaçment contra els abusos, l’odi i la violència.

Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans audiovisuals. Barcelona: Consell de l'Audiovisual de Catalunya: Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies: Col·legi de Periodistes de Catalunya, 2017. 1 recurs en línia (22 p.)
Consulta en línia
Eina de treball per als professionals dels mitjans de comunicació, audiovisual i publicitari. Conté un glossari amb termes i conceptes relacionats amb la construcció del gènere, recomanacions sobre l’ús del llenguatge i dels recursos gràfics, tant en l’àmbit de la informació com de la ficció, la publicitat i les xarxes socials dels mitjans. També inclou una relació d’entitats i associacions de persones LGBTI, així com de grups de recerca universitaris experts en el tema, una bibliografia de referència sobre les persones LGBTI i els mitjans de comunicació.

Soley-Beltran, Patrícia. Transexualidad y la matriz heterosexual: un estudio crítico de Judith Butler. Barcelona: Bellaterra, 2009. 463 p. (Serie general universitaria; 91)
Estudi empíric del col·lectiu transsexual mitjançant la reconstrucció sociològica de la teoria performativa de gènere de Judith Butler que pretén aclarir qüestions complexes sobre la noció del cos Butleriana i la seva problematització de la distinció sexe/gènere, alhora que reflexiona sobre l’evolució del feminisme, de les polítiques d’identitat, de la teoria queer i dels moviments transgènere.

Transfeminismos: epistemes, fricciones y flujos. Tafalla: Txalaparta, 2013. 334 p.
Prologat per Paul B. Preciado, filòsof feminista trans, aquest recull d’escrits mostra la recopilació d’un seguit de reivindicacions i accions que duen a terme els moviments socials (feminismes queer, transfeminismes o nous feminismes)  que lluiten per l'alliberament sexual i de gènere.

Tesis doctorals

Barbé i Serra, Alba. El cross-dressing en el context català del segle XXI. Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona (2015).
Consulta en línia

Gregori Flor, Núria. 2015. Encuentros y des-encuentros en torno a las intersexualidades/DSD: narrativas, procesos y emergencias. Tesi doctoral, Universitat de València (2015)
Consulta en línia

Langarita Adiego, José Antonio. Intercambio sexual anónimo en espacios públicos. La práctica del cruising en el parque de Montjuïc, Gavá y Sitges. Tesi doctoral, Universitat de Barcelona (2014)
Consulta en línia

Mas Grau, Jordi. Subjetividades y cuerpos gestionados: un estudio sobre la patologización y medicalización del transgénero. Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona (2014)
Consulta en línia

Palau Altarriba, Xavier. Identidad sexual y libre desarrollo de la personalidad. Tesi doctoral, Universitat de Lleida (2016)
Consulta en línia

Vartabedian, Julieta. Geografía travesti: cuerpos, sexualidad y migraciones brasileñas (Rio de Janeiro-Barcelona). Tesi doctoral, Universitat de Barcelona (2012)
Consulta en línia

Articles

“Áreas de la entrevista para la evaluación psicológica de personas transexuales”. A: Acción psicológica, vol. 12, núm. 2 (2015), p. 15-30
Consulta en línia

“Associacions de persones trans exigeixen un nou model sanitari per al col·lectiu”. A: Social.cat, 17 de juny de 2016
Consulta en línia

Barbé i Serra, Alba. “La razón de la “expresión de género” en el corpus jurídico: una contribución a la preservación de derecho del sujeto que practica el cross-dressing”. A: Revista de antropología social, 26, núm. 1 (2017), p. 113-144
Consulta en línia

Breu, Marta; Montes, Dolors. “El vocabulari terminològic LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transgènere): un fruit de la formació universitària al servei de la societat”. A: Llengua i ús, núm. 54 (1r semestre 2014), 6 p.
Consulta en línia

“Entrevista a: Joves Trans de Barcelona”. A: Debat juvenil, núm. 103 (primavera 2017)
Consulta en línia

Gabaldón, Sabel. “La transsexualitat medicalitzada: una mirada ètica”. A: Bioètica & debat, núm. 79 (setembre-desembre 2016)
Consulta en línia

García-Santesmases Fernández, Andrea. “El cuerpo en disputa: cuestionamientos a la identidad de género desde la diversidad funcional”. A: Intersticios: revista sociológica de pensamiento crítico, 9, núm. 1 (2015), p. 41-62
Consulta en línia

Gregor, Claire; Davidson, Sarah; Hingley-Jones, Helen. ”The experience of gender dysphoria for pre-pubescent children and their families: a review of the literature”. A: Child & family social work, vol. 21, issue 3 (august 2016), p. 239-346

“Guía de entrevista para el análisis funcional de conductas en personas transexuales dentro de un equipo multidisciplinar”. A: Papeles del psicólogo, 34, núm. 2 (2013), p. 150-154
Consulta en línia

Gutiérrez Sevilla, Elena. "No veieu que sóc un nen?": la transsexualitat a la infància”. A: ONGC, núm. 63 (tardor 2016), p. 52-54

López, Mar. “Les transidentitats, perseguides per la fòbia a la diversitat”. A: La Directa, 27 abril 2016
Consulta en línia

López Moratalla, Natalia; Calleja Canela, María de los Desamparados. “Transexualidad: una alteración cerebral que comienza a conocerse”. A: Cuadernos de bioética, vol. 27, núm. 89 (enero-abril 2016), p. 81-92

Mas, Jordi; Guasch, Óscar. “La construcción médico-social de la transexualidad en España (1970-2014)”. A: Gazeta de antropología, vol. 30, núm. 3 (2014)
Consulta en línia

Pinyol, Laura. “Nens i nenes tal com són, infància i transsexualitat”. A: Criatures ara.cat, 8 de juliol 2017
Consulta en línia

Ramos Cantó, Juana. “Intervención social con mayores transexuales: estudio de un caso hipotético”. A: Trabajo social hoy, núm. 74 (2015), p. 35-58
Consulta en línia

Rigol, Mertixell. “Les opcions davant la realitat trans són trencar esquemes o trencar persones”. A: La Directa, 26 abril 2016
Consulta en línia

Sánchez, Julia; Moles, Mireia. ”Transsexualitat, una etiqueta per diferents identitats”. A: Cetrencada Vilaweb, 8 març 2016
Consulta en línia

Soley-Beltran, Patricia. “Transexualidad y transgénero: una perspectiva bioética”. A: Revista de bioética y derecho, núm. 30 (enero 2014), p. 21-39
Consulta en línia

“Theater and dialogue to increase youth's intentions to advocate for LGBTQ people”. A: Research on social work practice, vol. 26, no. 2 (march 2016), p. 189-202

Vartabedian, “El alcance político de las travestilidades: acerca del potencial transgresor de las travestis”. A: Annual review of critical psychology, núm. 11 (2014), p. 299-317
Consulta en línia

Willis, Paul; Ward, Nicki; Fish, Julie. “Searching for LGBT carers: mapping a research agenda in social work and social care”. A: British journal of social work, vol. 41, no. 7 (october 2011), p. 1304-1320

DIXIT TV

Gabaldón, Sabel; Almirall, Maria Rosa. Conferència "Identitat trans*: variabilitat de gènere en la infància i l'adolescència": Barcelona, 18 d'octubre de 2018. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2018. 1 fitxer de videostreamming (ca. 107 minuts)
Consulta en línia
En aquesta conferència es van presentar els conceptes ètics de l’atenció als infants i adolescents amb identitats de gènere no normatives i sobre l’entorn afectiu i educatiu a Catalunya, fent un recorregut de l’atenció rebuda fins a l’actualitat. Es va descriure el model d’atenció, que parteix d’una mirada despatologitzadora i reconeix les identitats de gènere no normatives com una expressió més de la diversitat humana.

Audiovisual

Trànsit, menors transsexuals
Documental del programa 30 minuts de TV3 que s’endinsa en la realitat dels menors transsexuals a través del relat en primera persona de cinc casos ben personals.
Consulta en línia

M’agrada el color...
Vídeo de sensibilització sobre la diversitat sexual i la transsexualitat realitzat per Fora de Quadre en col·laboració amb l’Associació Generem. 
Consulta en línia

Recursos i entitats

Associació Trans* Generem
Generem! és una associació sense ànim de lucre fundada el 2015 a Barcelona i integrada per persones Trans, que treballa per donar a conèixer les realitats de les diferents identitats i expressions de gènere de les persones a les qual dóna suport.

Chrysallis Asociación de familias de menores transexuales
Associació d’àmbit estatal que ofereix a la seva web informació, recursos, notícies, agenda d’activitats, publicacions, posts, vídeos, testimonis, etc., per acompanyar i assessorar les persones trans i les seves famílies.

Consell Municipal de Gais, Lesbianes i dones i homes Transsexuals
Barcelona compta des del 2004 amb aquest òrgan de debat i de participació que impulsa accions i activitats per fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social dels gais i les lesbianes i els homes i dones transsexuals. Al seu web hi trobem documents com l'Informe de model d’acompanyament i assistència a persones trans a la ciutat de Barcelona o el Diagnòstic de la població intersexual / amb DSD (diferències del desenvolupament sexual) a Barcelona.

EnFemme
Entitat que agrupa persones transgènere (crossdressers, travestis i transsexuals) i que els proporciona suport i acompanyament així com  un espai de trobada íntim i acollidor on poder practicar el crossdressing. Enguany ha celebrat el seu desè aniversari i ha presentat el documental Enfemme dirigit per Alba Barbé que dóna a conèixer les vivències i els sentiments d’aquest col·lectiu.

ILGA-Europe
Organització no governamental que agrupa 490 organitzacions de 45 països europeus que es va constituir com una entitat legal independent d’ILGA el 1996. Treballa per a la defensa dels drets humans i la igualtat de les persones LGBTI a nivell europeu, i per a l’enfortiment del moviment LGBTI europeu proporcionant formació i suport a les seves organitzacions membres.

Lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Espai del departament que ofereix informació, recursos i recomanacions per a l’atenció i la defensa dels drets del col·lectiu LGBTI i les seves famílies.

Plataforma Trans*forma la Salut
Aplega diversos col·lectius, associacions i persones individuals que reivindiquem un nou model de salut per a les persones Trans* a Catalunya, un model basat en l’atenció integral i que defuig el concepte de trastorn o malaltia. La seva web conté recursos, directori d’entitats, materials diversos, glossari de termes, etc.

TransGender Europe
Nascuda a Viena el 2005 i amb seu actual a Berlín, TransGender Europe és una organització que compta actualment amb 105 associacions membres de 42 països diferents. Dóna veu i treballa per a la igualtat i el respecte dels drets de totes les persones trans a Europa.

Unitat Trànsit
Unitat de referència del sistema sanitari de Catalunya ubicat al CAP Numància de Barcelona. Es basa en un nou model d’atenció que se centra en les necessitats i les expectatives de la persona trans, en la seva autodeterminació, la seva autonomia i en un procés de decisions compartides. També  garanteix l’accés segur als tractaments hormonals i l’acompanyament de les persones trans i del seu entorn en el procés de transició. 

Legislació

Acord GOV/147/2017, de 17 d'octubre, pel qual s'aprova el protocol que desplega el deure d'intervenció de les persones que treballen a les administracions públiques de Catalunya per fer efectiu l'abordatge de l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a Catalunya.
Consulta en línia


Data d'actualització: 13.12.2017