Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Recursos multimèdia (I): ...
 

Recursos multimèdia (I): promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència

Recursos multimèdia (I): promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència
Recull actualitzat dels principals recursos multimèdia disponibles als centres DIXIT agrupat en dues parts. La primera part que ara presentem està centrada en l’àmbit de la promoció de l’autonomia personal i l’atenció a la dependència (discapacitat, malaltia mental i gent gran).

La segona part, que es publicarà al gener de 2018, recullirà materials dels àmbits família, infància i adolescència, dones i col·lectiu LGBTI, serveis socials i inclusió. 

Els documents es classifiquen per tipologia: pel·lícules de ficció, documentals i materials interactius.

Aquest dossier actualitza i complementa l’anterior dossier sobre recursos multimèdia, publicat per DIXIT l’any 2012: 
Recursos multimèdia (I): promoció de l’autonomia personal i atenció a la dependència

Tots els materials referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 21 de novembre de 2017

Elaborat per: DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials


Pel·lícules

Amor. Una película de Michael Haneke. Barcelona: Cameo Media, 2013. 1 DVD, 122 min.
George i Anne, de 80 anys són dos professors de música clàssica jubilats i amb una gran cultura. Un dia, Anne pateix un atac i en tornar de l’hospital té un costat del seu cos paralitzat. Serà llavors quan l’amor que ha unit la parella durant tants anys es posarà a prova.

Antes de ti. Directed by Thea Sharrock. Madrid: Warner Bros, 2016. 1 DVD, 115 min.
Història de Will, empresari ric i exitós que pateix un atropellament que el deixa en cadira de rodes. La família contracta a Louisa, com a cuidadora. L’objectiu és retornar-li la il·lusió per viure i treure-li del cap la idea del suïcidi assistit.

Con todas nuestras fuerzas. Una película de Nils Tavernier. Barcelona: A Contracorriente, 2015. 1 DVD, 86 min.
Film inspirat en un cas real que narra la història de Julien, un jove de 17 anys que a causa d’una paràlisi cerebral va en cadira de rodes. En un intent d’enfortir els lligams amb el seu pare li proposa participar a l’Iron Man de Niça, un desafiament gairebé impossible que els servirà per vèncer obstacles emocionals i físics.

La dama de hierro. Dirigida por Phyllida Lloyd. Barcelona: Cameo, 2012. 1 DVD, 190 min.
Relat biogràfic de Margaret Thatcher (1925-2013) que ens mostra la seva faceta política així com l’evolució de la malaltia d’Alzheimer que la va afectar.

De óxido y hueso. Un film de Jacques Audiard. [s.l.]: Vértigo Films, 2012. 1 DVD, 157 min.
Film que narra la història d’Ali, un pare solter que s’ha de fer càrrec del seu fill, i Stépanie, una domadora d’orques. El destí fa que es coneguin de manera fortuïta. Serà després d’un accident, on ella perdrà les seves cames, quan la relació es tornarà més íntima.

La família Bélier. Un film d'Eric Lartigau. Barcelona: Vértigo, 2015. 1 DVD, 101 min.
Història de la família Bélier, formada pels pares i un fill sordmuts, i per Paula, la filla que és oient i dotada amb una molt bona veu. Paula és el pont comunicatiu entre la família i el món exterior.

Gabrielle. Un film de Louise Archambault. Madrid: Karma, 2014. 1 DVD, 99 min.
Gabrielle és una jove que pateix la síndrome de Williams. Al centre d’oci coneix a Martin, un noi amb una síndrome similar. Junts compartiran la passió per la música coral i la lluita per desenvolupar una relació afectiva en llibertat.

Gatos viejos. Un film de Sébastien Silva et Pedro Peirano. Paris: Memento Films International, 2010. 1 DVD, 89 min.
Film que narra la relació d’amor i odi entre Isidora i Rosario, mare i filla. Isidora afectada per la malaltia d’Alzheimer, rebrà les visites de la seva filla, acompanyada de la seva novia, Hugo, les quals volen robar-li, per despit, totes les pertinences.

¿Hay alguien ahí?. Directed by John Crowley. Barcelona: Cameo Media, 2013. 1 DVD, 91 min.
Edward és un nen de 10 anys que viu en una residència de persones grans, propietat de la seva família. La seva vida gira entorn a l’obsessió per descobrir què passa un cop moren les persones. Tot canviarà el dia que Clarence, un vell mag afectat per una demència, arriba al centre. Junts faran front comú per encarar les seves pors i inquietuds.

La herida. Una película de Fernando Franco. Barcelona: Cameo Media, 2014. 1 DVD, 95 min.
El film narra les vivències i les dificultats de l’Anna, una noia de 28 anys que pateix un trastorn límit de la personalitat. Presenta la problemàtica a la que s’enfronta per relacionar-se amb el món i també la hipersensibilitat a les pròpies emocions i la falta d’eines per poder-les regular.

Intocable. Gaumont présente une production Quad; écrit et réalisé par Éric Toledano & Olivier Nakache. Barcelona: A Contracorriente Films, 2012. 1 DVD, 108 min.
Basada en un fet real, narra la història d’entesa i amistat de Philippe, un ric aristòcrata francès tetraplègic que contracta Driss com a assistent personal i cuidador. Driss és un jove de color procedent d'un barri desfavorit que ha sortit recentment de la presó. Dos mons que xocaran i que s'hauran d'entendre mútuament.

El lado bueno de las cosas. Dirigida por David O. Russell. Madrid: Aurum, 2013. 1 DVD, 122 min.
Pat Solatano és un jove que pateix amb un trastorn bipolar que acaba de sortir d’un centre de salut mental. Amb l’ajuda de la família i de Tiffany, una jove vídua que pateix depressió, aconseguirà superar les obsessions que van provocar el seu ingrés.

Life feels good. Una película de Maciej Pieprzyca. Barcelona: Cameo, 2016. 1 DVD, 107 min.
Basada en una cas real, relata la vida de Mateusz, un home de 30 anys que pateix des de petit paràlisi cerebral i, dins les seves limitacions, porta una vida relativament normal. És una història de perseverança que posa en relleu la importància de la comunicació humana i el triomf de l'esperança enfront de l'adversitat.

Lugares comunes. Una película de Adolfo Aristarain. Barcelona: Cameo Media, 2011. 1 DVD, 108 min.
Fernando i Liliana suporten amb esforç i resignació les absències, les privacions, la incertesa del futur, la manca de projectes i la desesperança. Però el món plàcid i reflexiu de la parella es veu profundament alterat quan Fernando rep, sense previ avís, la comunicació oficial en què l'informen de la seva jubilació forçosa, un fet que els canvia la vida.

Mi nombre es Khan. Dirigida y escrita por Karan Johar. Madrid: Twentieth Century Fox, 2010. 1 DVD, 161 min.
Narra la història de Rizwan Khan, un nen musulmà criat amb la seva mare a Bombai i que pateix la síndrome d'Asperger. D’adult s'enamora de Mandira, una mare soltera hindú que viu a San Francisco. Després dels atemptats de l'11-S, Rizwan és detingut com a sospitós de terrorisme.

Nebraska. Dirigida por Alexander Payne. Madrid: Paramount Home Entertainment, 2014. 1 DVD, 115 min.
A Woody Grant, un ancià amb símptomes de demència, li comuniquen per correu que ha guanyat un premi. Creu que s'ha fet ric i obliga al seu recelós fill David a emprendre un viatge per anar a cobrar-lo. A poc a poc, la relació entre tots dos, trencada durant anys per l'alcoholisme de Woody, prendrà un caire diferent.

Poesía. Una película de Lee Changdong. Barcelona: Cameo, 2011. 1 DVD, 134 min.
Mija, de 66 anys, té cura del seu problemàtic nét adolescent, del qual la seva mare sembla haver-se desentès. A més, treballa com a serventa d'un ancià amb problemes de mobilitat. Malgrat les males passades que li juga la seva memòria, decideix apuntar-se a un taller de literatura per aprendre a escriure poesia.

Las sesiones. Escrita para la pantalla y dirigida por Ben Lewin. Madrid: Twentieth Century Fox, 2013. 1 DVD, 91 min.
Pel·lícula basada en un episodi de la vida de Mark O’Brien, periodista i poeta víctima de la pòlio, malaltia que el va condemnar a viure paralitzat i dins d'un pulmó d'acer. Davant del desig per conèixer l'amor i el plaer sexual, O'Brien recorre a les atencions d'una terapeuta sexual.

Siempre Alice. Written for the screen and direced by Richard Glatzer & Wash Westmoreland. Barcelona: Cameo, 2015. 1 DVD, 97 min.
Adaptació al cinema del best-seller de Lisa Genova. Narra la història d’Alice, una dona de 50 anys, esposa i mare de tres fills, diagnosticada amb una varietat de la malaltia d’Alzeheimer, de desenvolupament ràpid i d’inici prematur.

El último concierto. Una película de Yaron Zilberman. Barcelona: SAVOR, 2013. 1 DVD, 105 min.
Film que narra la història d’un violoncel·lista, que forma part d’un quartet de corda de Nova York, que pateix els primers símptomes del Parkinson en plena preparació d’un concert. La incertesa sobre el futur s'apoderarà del quartet, donant curs a emocions reprimides, egoismes i retrets que posaran en dubte 25 anys d'amistat i col·laboració professional.

Documentals

A cielo abierto. Un film de Mariana Otero. Barcelona: Cameo Media, 2014. 1 DVD, 112 min.
A la frontera franco-belga hi ha un lloc on acullen nens i nenes discapacitats mentals i amb problemes d'adaptació social. Dia a dia, els adults tracten d'entendre els problemes de cada infant i busquen solucions per millorar la seva vida. Arran de la història i experiència de cada un, el documental mostra la seva particular manera de veure el món.

Absència. Guió i direcció Javi Muñoz. [s.l.]: Alkimia, 2010. 1 DVD, 12 min.
Narra la història de Pere, de 80 anys, que pateix Alzheimer. El seu drama personal es traslladarà a l'àmbit familiar: la filla i la néta. Les dues, tot i les dificultats, s'adonaran que una altra forma de comunicació amb l’ancià és possible: exempta de paraules però no de sentiments.

Amb les mans: llengua de signes catalana. Vic: Universitat de Vic, 2013. 1 DVD, 24 min.
Documental que recull el testimoni de sis persones sordes catalanes, en forma d’entrevistes en profunditat, contribuint així a facilitar la transmissió d’un llegat històric per tal que sigui més conegut i present en la societat catalana.

Els anys guanyats. [s.l.]: [s.n.], 2013. 1 DVD, 100 min.
Documental sobre la història de superació d’en Jordi Molas, que als 20 anys va patir una lesió jugant a rugbi i va quedar tetraplègic. Molas, una persona molt activa i implicada amb diferents entitats socials, no ha deixat de lluitar des que li van diagnosticar la lesió medul·lar. La cadira de rodes no li ha impedit fer carrera, continuar practicant esport i mantenir la seva autonomia.

Bicicleta, cullera, poma. Cromosoma presenta; una pel·lícula de Carles Bosch. Barcelona: Cromosoma, 2011. 1 DVD, 107 min.
Testimoni excepcional de Pasqual Maragall, diagnosticat l’any 2007 de la malaltia d'Alzheimer. Maragall es deixa retratar amb la seva família i els metges per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal.

Cuidadores. Guión y dirección, Oskar Tejedor; producción ejecutiva, Iurre Tellerría; director de fotografía, José Luis Barredo; montaje, Asier Pujol; música, Pascal Gaigne. San Sebastián: Moztu Filmak , 2010. 1 DVD, 90 min.
Obra basada en les trobades entre cuidadors de persones amb malalties degeneratives. Durant les sessions parlen dels seus temors, experiències i sobretot aprenen a relativitzar les dures situacions que han d’afrontar en el dia a dia. El seguiment personalitzat de cada un d'aquests cuidadors en els propis domicilis permet reflectir la realitat personal, familiar i social quotidiana.

Feina i ceguesa: igualtat d'oportunitats?. Dirigit per Jordi Aymerich. Barcelona: Associació Catalana per a la Integració del Cec, 2011. 1 DVD, 42 min.
El documental reflexiona, a través de diverses experiències de persones cegues als seus llocs de feina, sobre les possibilitats d’aquest col·lectiu per a integrar-se en el món laboral amb garanties, tant en l’àmbit empresarial, com en el de la funció pública o en l’autoocupació.

La historia de Jan. Una producción de Bernardo Moll Otto P.C.; guión, dirección y producción Bernardo Moll Otto. Barcelona: A Contracorriente Films, 2017. 1 DVD, 94 min.
Documental que conté 5 anys de filmacions sobre el dia a dia de Jan, un nen amb síndrome de Down. El film explica des de la intimitat una història de superació i d’acceptació. A través del sentit de l’humor, l’esforç i l’amor per ell, els seus pares busquen normalitzar i donar visibilitat al desconegut món de la discapacitat.

María y yo. Una película de Félix Fernández de Castro. Barcelona: Cameo Media, 2010. 1 DVD, 76 min.
Maria, una jove amb autisme, viatja a Gran Canària en companyia del seu pare Miguel per passar les vacances en un resort. Els dibuixos s'han convertit en un bon mitjà de comunicació per a tots dos tot i que els problemes de convivència són de vegades inevitables. Aquest documental uneix les petites i grans vivències de Maria i Miguel per apropar-nos a l'autisme d'una manera natural.

Retrats. Un documental de Pau Itarte y Quim Fuster. Barcelona: Dokia Films, 2010. 1 DVD, 54 + 21 min.
El documental és el resultat de 2 anys de treball i pretén donar a conèixer a la societat la tasca de rehabilitació i d’integració social de les persones amb esquizofrènia a través d'un taller de pintura, dirigit i conduït per Lluís Gràcia, una persona que també pateix esquizofrènia.

The special need. Un film di Carlo Zoratti. Florència: CG Home Video, 2014. 1 DVD, 78 min.
Enea, amb 29 anys d'edat, està a la recerca de l'amor: l'amor físic. Però essent autista i vivint a Itàlia, no li resulta fàcil. Així que ell i els seus dos millors amics, Carlo i Alex, decideixen anar-se'n de viatge a través d'Europa i acaben trobant molt més del que buscaven.

Trinipalabras: trinilusiones. Barcelona: Trinijove Films, 2012. 1 DVD, 70 min.
Iniciativa de la Fundació Trinijove que aplega petits curts de temàtica social protagonitzats per persones usuàries del Centre d’Art Social Comunitari del barri de Trinitat Vella. Mostra la tasca que duu a terme la fundació per millorar la qualitat de vida de les persones amb la finalitat de superar les situacions d’exclusió social.

Materials interactius

Arte terapia y mandalas: hablando con tu ser interior. Una producción de El Mundo de las Terapias; Rosa Riubo. Molins de Rei: OK Records, 2010. 1 DVD, 45 min.
Material que té per objectiu ensenyar a utilitzar l’art i potenciar la creativitat per eliminar les limitacions.

El educador social y las personas mayores: experiencias de práctica profesional para educadores sociales: modelos de buenas prácticas para estudiantes de educación social. Madrid: Universidad Nacional de Educación a Distancia, 2012. 1 DVD, 75 min.
Programa que mostra com els educadors socials realitzen la seva tasca professional amb el col·lectiu de persones grans. El DVD es divideix en tres parts: activitats, competències i experiències.

Mobilitat al llit. Vic: Universitat de Vic, 2013. 1 DVD, 8 min.
DVD didàctic on es mostren diverses tècniques per a facilitar a cada persona com pot estirar-se al llit, realitzar els desplaçaments al llit, girar-se al llit i asseure’s a la vora del llit aplicant els principis ergonòmics per a garantir la seguretat tant de la persona dependent com de la persona cuidadora. També mostra con es pot estimular la participació de la persona depenent i com reduir l’esforç amb productes de suport.

Mobilitzacions a la persona enllitada. Vic: Universitat de Vic, 2013. 1 DVD, 8 min.
DVD didàctic que mostra diferents estratègies bàsiques de mobilització per tal que les persones en situacions d’immobilització puguin mantenir o millorar la mobilitat de les extremitats. S’ensenya com realitzar mobilitzacions actives, actives assistides i passives per aplicar a cada situació, en funció de les capacitats i limitacions de la persona.

POD: formación para padres de personas con síndrome de Down. Madrid: Gobierno de España, Ministerio de Sanidad y Política Social, Real Patronato sobre Discapacidad, 2010?. 1 DVD-ROM
DVD que ofereix consells pràctics i testimonis per estimular i educar les persones amb Síndrome de Down en totes les etapes del seu cicle vital.


Data d'actualització: 21.11.2017