Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Llibres i biblioteques inclusius
 

Llibres i biblioteques inclusius

Llibres i biblioteques inclusius
En el dossier sobre Lectura Fàcil publicat per DIXIT el gener de 2016, es mostrava com els materials de LF tenen per objectiu afavorir l’accés de tothom a la lectura i a la cultura, mitjançant l’adaptació tant lingüística com formal del contingut de tot tipus de document. D’un temps ençà, són diverses les editorials del nostre país que han optat per publicar llibres adaptats en formats diversos per tal de donar resposta a les diferents necessitats lectores i formatives dels lectors, tant infants i joves com adults, amb l’objectiu de promoure la inclusió social i l’accessibiblitat informativa i formativa.

Així, es poden trobar llibres en format de lectura fàcil, de lletra grossa o sense paraules, en llengua de signes, en braille, en sistema pictogràfic i de comunicació, audiollibre, etc.

En aquest nou dossier presentem una selecció d’aquestes editorials -ordenades per ordre alfabètic-, algunes de les quals treballen diversos formats alhora, amb una petita descripció de les col·leccions que integren cada segell i una mostra dels contes i llibres més representatius de cadascuna d’elles. També oferim alguns dels recursos i serveis de les biblioteques del nostre país que treballen a favor de l’accessibilitat universal a la lectura i de la inclusió social dels col·lectius en risc.

Data de publicació: 19 d’octubre de 2017

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Editorials

Carambuco 
Editorial  vilanovina que publica amb la col·laboració de la Fundación CNSE para la Supresión de las Barreras de Comunicación llibres infantils adaptats a la llengua de signes castellana dins la col·lecció Carambuco cuentos, que es composa de 10 títols. Els contes contenen un DVD amb la història narrada i signada. El darrer títol publicat és “La princesita” escrit en lectura fàcil.

Castellnou
L’editorial Castellnou, especialitzada en llibres de text, llibres de lectura i quaderns d’estiu, publica també la col·lecció Kalafat en català i Kalafate en castellà que consta de 28 títols d’obres clàssiques de la literatura universal adaptades d’acord amb les directrius de la lectura fàcil. Tots els títols mantenen l’essència literària de l’obra original i han estat revisats i validats per l’Associació Lectura Fàcil. Les darreres obres publicades són: “Oliver Twist”, “El comte de Montecristo” i “El Quijote”. També té publicat Accents, un recull de contes de lectura fàcil per a alumnes nouvinguts, que inclou un CD amb la gravació dels contes en català oriental i occidental, i una guia didàctica.

El cep i la nansa
Editorial vilanovina amb gairebé 40 anys d’història que té publicada la col·lecció Ginjoler, l’única col·lecció de lectura fàcil de llibres infantils adaptats a la llengua de signes catalana, que es compon de 21 títols en català i 17 en castellà, i inclouen un DVD i els més recents, un codi QR de descàrrega en obert. Alguns exemples són “La princeseta” de Marta Plans amb il·lustracions de Valentí Gubianas, i “El ratolí Pérez” de Montserrat Balada Herrera amb il·lustracions de Julilustrador.

Ciencias de la Educación Preescolar y Especial CEPE
La labor d’aquesta editorial se centra ens els materials per a l’educació especial (la formació del professorat, instruments d’avaluació i materials d’intervenció educativa per als alumnes). Dins la col·lecció Programas educativos para alumnos con necesidades educativas especiales, publica llibres en format de lectura fàcil, pictogrames, llengua de signes, sistema augmentatiu de comunicació, materials de lectoescriptura i llibres que treballen les emocions, els valors, les habilitats socials, etc.

Kalandraka
Editorial gallega amb 30 anys de trajectòria que va rebre el Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial Cultural 2012. Publica àlbums il·lustrats de creació pròpia, adaptacions de contes tradicionals, recuperació de clàssics, llibres per a prelectors, i per a nens i nenes amb necessitats de reforç educatiu, així com poesia i art. Destaquem la col·lecció Del bressol a la lluna, que es composa de 5 títols, que incorpora pictogrames poètics o poegrames, amb il·lustracions realistes, que treballen el ritme i rima, eduquen la vista i l’oïda, etc. i tracten diversos temes com són els colors, els números, els animals, els objectes quotidians i els sons. Alguns exemples són els títols “Méu” i “Un ocellet de paper” d’Antonio Rubio i Óscar Villán.

La mar de fàcil
Editorial especialitzada en llibres de lectura fàcil tant per a infants com per adults que treballa estretament amb l’Associació Lectura Fàcil. Destaquen dues col·leccions, Aktual i Tu pots. Aktual està disponible en català i castellà així com en format e-book. Un exemple d’aquesta col·lecció és El secret de Francisco José Segovia Ramos. Alguns llibres d’aquesta col·lecció també s’editen en format d’audiollibre que permet que les històries, a més de ser llegides, també puguin ser escoltades. La col·lecció Tu pots, Tu puedes en castellà, consta de 7 títols que donen indicacions d’una manera clara i entenedora per ajudar a potenciar les habilitats de la vida diària. Alguns exemples són “Com gestionar la teva llar” de Catalina Ramon i Pep Ruf, i “Habilidades sociales en el trabajo” de Maria Peralta. Recentment també ha publicat, gràcies a la col·laboració de l’ONCE, el primer llibre en lectura fàcil transcrit en braille titulat “Bailar un tango en Madrid” de Maria Peralta.

Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Editorial especialitzada en història, art, assaig, estudis de llengua i literatura, religió, música per a escoles, cursos de català per a no-catalanoparlants, excursionisme, i llibre infantil i juvenil. Compta amb tres col·leccions de llibres de lectura fàcil: Llegim, L’onada. Dones protagonistes, i Tant de gust, especialment elaborats per a persones amb dificultats lectores. Alguns exemples són “El nou món de la Sandy” de Fina Niubó Prats, “La filla del carboner” de Carme Rubio i M. Carme Bernal, i “Tant de gust..., senyor Calders” versionat per Carme Rubio i M. Carme Bernal.

També publica la col·lecció Uni, dori amb contes del tipus acumulatiu que afavoreixen l'atenció i la memòria. Tenen una estructura fixa que es va repetint durant tot el relat, al llarg del qual es van acumulant personatges i/o elements seguint una fórmula rítmica. Per ajudar a seguir el fil argumental les pàgines també inclouen uns cercles on van apareixent els elements de què parla el conte. Un exemples és “En punxetes fa troballes” de Maria Carme Roca Costa.

Sallybooks
Editorial malaguenya especialitzada en còmic i àlbum il·lustrat infantil i juvenil que aposta per autors desconeguts. Tant el contingut com el format dels seus llibres són molts acurats i afavoreixen la imaginació i la comunicació dels més menuts, partint d’un llenguatge simple i clar, amb il·lustracions fresques, figuratives i evocadores. Disposen de dos àlbums, “Conóceme” de Iru Expósito i “El astronauta” de Carlos Comendador, basats en pictogrames que faciliten la comprensió de la història, que van dirigits a infants amb necessitats educatives especials, com per exemple amb TEA.

La topera
Petita i jove editorial infantil i juvenil que vol donar a conèixer autors nous i treballa en formats diversos. Es caracteritza per una edició molt acurada en què la narració s’estructura mitjançant el llenguatge gràfic més accessible per a persones amb dificultats de comunicació o de lectoescriptura. Alguns exemples són “Martí” d’Alaine Agirre i Maite Gurrutxaga, i “El soldadito de plomo” de Clara Luna. Aquest darrer llibre, a proposta de la OEPLI (Organización Española para el libro infantil y juvenil), ha estat seleccionat pel catàleg 2017 del Centre IBBY de Documentació de Llibres per a Discapacitats (Oustanding Books for Young People with Disabilities Center).

Entitats

DINCAT
Dincat és l'entitat de referència de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya. Aquesta federació d’entitats edita publicacions pròpies en lectura fàcil, totes disponibles en línia, per tal de donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies. En destaquem dues: “Quan estic malalt: escolta’m” i “La vida política: claus per participar-hi activament

Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i etiologies similars (FEPCCAT) 
La FEPCCAT ha editat el llibre “La cursa de barques” de Neus Verdaguer guanyadora de la segona edició del concurs literari Per fi un conte per a tots que es convoca des del 2015. És un conte escrit en 5 llengues, català, castellà, anglès i francès, i adaptat a lectura fàcil, amb il·lustracions, pictogrames, transcripció a braille i un DVD amb àudio-conte en els 4 idiomes mencionats i la versió en llengua de signes. El seu disseny, de carpeta d’anelles i diversos blocs de fitxes, permet que el lector decideixi com vol llegir el conte. El conte guanyador de la primera edició del concurs va ser “Jo també vull ser artista”.

Recursos

Biblioteques públiques de Catalunya. Departament de Cultura

El novembre de 2016, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura va organitzar, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona, la 1a jornada sobre biblioteques inclusives, que s’emmarca dins el projecte Biblioteques inclusives, en la qual es van presentar, entre altres, pràctiques bibliotecàries inclusives i es van entregar els Premis Lectura Fàcil.

A la jornada també es va presentar el document Accés a biblioteques per a persones amb discapacitat: pautes, que és la traducció catalana de la versió en anglès editada per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) l’any 2005. Es tracta d’una eina pràctica dissenyada perquè qualsevol tipus de biblioteca (pública, acadèmica, escolar, especialitzada, etc.) pugui establir, verificar i millorar els nivells d’accessibilitat existents, tant de l’edifici com dels serveis, materials i programes.

Una altra línia de treball és la publicació d’una sèrie de bibliografies selectives especialitzades amb l'objectiu d'orientar i potenciar el treball bibliogràfic que realitzen les biblioteques públiques en diversos camps temàtics. Sota l’epígraf Calaix de la diversitat s’han publicat tres guies disponibles en línia, que recullen recursos i publicacions per a infants i joves amb discapacitat.

Llibres adaptats i recursos electrònics del Calaix de la diversitat
El calaix de la diversitat: recursos que tenen protagonistes amb discapacitat
El calaix de la diversitat: recursos per a infants i joves amb discapacitat


Biblioteques de Barcelona. Consorci de Biblioteques de Barcelona

Les biblioteques de la ciutat de Barcelona estan gestionades per un consorci format per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, que vetlla per la prestació íntegra i efectiva dels serveis bibliotecaris de lectura pública. Formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals, liderada per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que assessora i dóna suport als ajuntaments en la creació i desenvolupament dels serveis bibliotecaris.

Paulatinament  les biblioteques de Barcelona van incorporant serveis específics per a persones amb discapacitat, tant tecnològics (ordinador accessible, lupa de mà i de taula, lector òptic amb sintetitzador, retolació en braille de la col·lecció de música, programari lector de pantalla Jaws, anell magnètic, etc.) com documentals (audiollibres, llibres de lectura fàcil, contes en llengua de signes, pel·lícules amb audiodescripció o subtitulades, etc.).

A banda es desenvolupa el projecte d'accessibilitat TIC per a persones amb diversitat funcional, que té per objectiu avançar en la supressió de les barreres físiques, comunicatives i digitals per tal de promoure la igualtat d'oportunitats en l'ús de les TIC i millorar la inclusió i la participació de tothom. Hi participen cinc biblioteques de la ciutat.

En destaquem l’activitat Club de lectura d’audiollibres que organitza la Biblioteca Jaume Fuster en què els participants poden escoltar llibres, i el Club de lectura amb lletra gran de la Biblioteca Nou Barris.


Data d'actualització: 18.10.2017