Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > <em>Parentalitat</em>
 

Parentalitat

Parentalitat
En els darrers anys, les incerteses i els canvis socials, laborals i econòmics que experimenta la nostra societat, afecten i moldegen la vida diària i els valors de les persones i les famílies. En aquest context, la tasca d'educar els fills i les filles esdevé més complexa i requereix unes capacitats que permetin l'adaptabilitat al canvi i la transferència de valors i d'actituds. En aquest sentit, es planteja acompanyar i apoderar les famílies en el procés de criança i d'educació dels infants per tal de tenir cura del seu benestar emocional i de formar persones socialment ètiques i competents.

El dossier que presentem recull monografies i articles, recursos diversos i webs d'interès que ajuden a reflexionar sobre el rol actual de pares i mares i ofereixen alguns exemples d’iniciatives properes i exitoses.

Per complementar la informació també podeu consultar el següent dossier afí elaborat anteriorment per DIXIT:

Educació dels fills (2013)

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 14 de setembre de 2017

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Alabart Saludes, Miquel Àngel; Martínez Pardo, Eva. Educació emocional i família: el viatge comença a casa. Barcelona: Graó, 2016. 142 p. (Família i educació; 23)
Reflexions i propostes per conèixer millor les dinàmiques emocionals que s’estableixen en el sistema familiar, i dirigides a actuar de manera respectuosa i assertiva per tal d’enfortir la vida emocional dels seus components.

Bach, Eva; Martí, Cecília. Por amor a mi familia: la fuerza emocional del vínculo con nuestros padres. Barcelona: Plataforma, 2013. 162 p. (Plataforma actual)
Llibre que reflexiona sobre com estimar el nostre origen, sobre el que habitualment no veiem en les relacions entre pares i fills, recordant la dignitat de ser el que som i ajudant a calmar-nos davant les exigències de models idealistes o rígids.

Capdevila, Carles. Educar millor: onze converses per acompanyar famílies i mestres. Barcelona: Arcàdia, 2015. 188 p.
L'autor creu que educar és apassionant i que també ho és parlar-ne, des de l'experiència i des de la reflexió. L'humor i la responsabilitat no són incompatibles en aquest terreny, i tot allò que pugui fomentar confiança i alegria entre tots els agents implicats contribueix a crear un teixit de complicitats imprescindible en la tasca d'educar.

Empecemos: programa para la intervención en los problemas de conducta infantiles: manual para el entrenamiento de padres y madres. Madrid: Tea, 2013. 309 p. + 1 disc òptic (CD-ROM)
Programa d’intervenció grupal dirigit a pares i mares d’infants d’entre 5 i 11 anys amb problemes de conducta. L’objectiu d’aquestes sessions és entrenar els pares en habilitats eficaces dirigides a potenciar les conductes prosocials dels seus fills i a reduir els seus comportaments problemàtics.

Huerta, Ricard. Paternidades creativas. Barcelona: Graó, 2013. 160 p. (Micro-macro referencias; 40) (Micro-macro referencias. Serie Familia/Comunidad educativa)
Text que mostra les possibilitats que ofereixen les noves paternitats dirigit a reflexionar sobre la pròpia paternitat. Ser pare és un repte, donat la desinformació i els tòpics existents, per això cal aprendre a qüestionar-se per tal que les accions dutes a terme repercuteixin en benefici dels fills.

Juul, Jesper. El seu fill, una persona competent: cap als nous valors bàsics de la família. Barcelona: Herder, 2012. 226 p.
L’autor proporciona les claus d’un nou paradigma que possibilita una convivència sana basada en la comprensió i el respecte entre pares i fills, ajudant a evitar els models educatius tradicionals i destructius basats en l’obediència, la violència física i emocional, o la conformitat.

La inteligencia maternal: manual para apoyar la crianza bien tratante y promover la resiliencia de madres y padres. Barcelona: Gedisa, 2014. 183 p. (Psicología. Resiliencia)
Obra sobre la maternitat, el conjunt d’emocions, conductes i representacions de les mares i pares, que es tradueixen en pràctiques de cures, estimulacions, educació i socialització dels seus fills i filles per garantir-ne el bon desenvolupament durant la infantesa.

Manual práctico de parentalidad positiva. Madrid: Síntesis, 2015. 271 p. (Manuales prácticos de psicología; 47)
Es reflexiona sobre les responsabilitats de les figures parentals en la societat actual seguint l’enfocament de la parentalitat positiva, que implica adoptar un punt de vista més afectiu, reforçador i flexible que acompanyi i afavoreixi el desenvolupament i benestar dels fills. Inclou orientacions per als professionals en matèria de suport parental, basades en la prevenció i promoció de capacitats i resiliència de les famílies. Es descriuen algunes experiències de promoció de parentalitat positiva com l’ús de programes grupals.

Martínez Pardo, Eva. Sota la pell del llop: acompanyar les emocions amb els contes tradicionals. Barcelona: Editorial Graó, 2017. 183 p. (Micro-macro referències; 19) (Micro-macro referències. Sèrie comunitat educativa)
L’autora s’endinsa en la significació dels contes tradicionals i descobreix com aquestes històries i els seus personatges exposen els infants a contextos on experimentar emocions i poder expressar-les. Descriu diferents experiències educatives portades a terme amb grups escolars.

Meirieu, Philippe. Una llamada de atención: carta a los mayores sobre los niños de hoy. Barcelona: Ariel, 2010. 255 p. (Ariel actual; 2)
L’autor, prestigiós pedagog francès, reflexiona sobre la situació actual de l’educació i els seus reptes de futur, i mostra la seva preocupació que sintetiza en dues preguntes: “quin món deixarem als nostres fills” i “quins fills deixarem al món”.

Millet, Eva. Hiperpaternidad: del modelo "mueble" al modelo "altar". Barcelona: Plataforma Editorial, 2016. 165 p. (Plataforma Actual)
Anàlisi del fenomen de la hiperpaternitat, el model de criança que es caracteritza per la sobreprotecció dels fills, anticipant-se a les seves necessitats i resolent tots els seus problemes. Tenint en compte els efectes negatius d’aquesta paternitat, s’inclouen consells per dur a terme la pràctica de l’underparenting o la “sana desatenció”, que consisteix en relaxar-se, confiar en les capacitats dels fills i deixar-los més lliures.

Morales, Manuel; Mea, Juani. Enseñar a los hijos a convivir: guía práctica para dinamizar escuelas de padres y abuelos: talleres de competencia social. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2011. 187 p. (Aprender a ser. Educación en valores)
Llibre pensat per orientar a professionals que es proposin ajudar a pares i mares de família preocupats per ser cada dia més competents, és a dir, més capaços d'ensenyar als seus fills a pensar, a conèixer i controlar les seves emocions i a respectar els valors morals. Ofereix materials per a quatre tallers de deu hores cadascun.

¿Quién te quiere a ti? guía para padres y madres: cómo educar en positivo. Madrid: Save the Children, 2012. 1 recurs electrònic (60 p.)
Consulta en línia
Guia que dona a conèixer el concepte de parentalitat responsable i positiva, basada en els drets dels infants, en l’afecte i en l’establiment de normes i límits, sense recòrrer al càstig físic i/o humiliant.

Recalcati, Massimo. El complejo de Telémaco: padres e hijos tras el ocaso del progenitor. Barcelona: Anagrama, 2014. 168 p. (Argumento; 468)
L’autor, reconegut psicoanalista i assagista italià, reflexiona sobre la caiguda de l’autoritat paterna, un fenomen essencial de la nostra societat, que configura noves relacions familiars, socials, culturals i econòmiques alhora que té també uns efectes psíquics importants.

Solsona Pairó, Núria. Ni princeses ni pirates: per educar nenes i nens en llibertat. Vic: Eumo, 2016. 158 p.
Núria Solsona, experta en coeducació, raona sobre com disminuir les conseqüències d’una educació sexista per tal d’educar els infants com a persones lliure, sense prejudicis de raó de gènere i en igualtat d’oportunitats. Es descriu com treballar en la coeducació durant la infantesa i l’adolescència, i s’inclou una proposta de treball conjunt entre famílies i escoles.

Thió de Pol, Carme. M'agrada la família que m'ha tocat: educar els fills en positiu. Vic: Eumo, 2013. 228 p.
Carme Thió, psicòloga especialitzada en educació infantil i assessorament  familiar, presenta en aquest llibre els temes més tractats i que més preocupen i que ha pogut detectar al llarg dels trenta anys que treballa amb grups de reflexió de pares i mares.

Articles

Alabart, Miquel Àngel. “Créixer en família: una posada a punt per a pares i mares”. A: Viure en familia, núm. 51 (nov./des. 2013), p. 32-34

Alabart, Miquel Àngel. “Ets un desastre!: "perles" de la fraseologia de la criança”. A: Viure en família, núm. 69 (estiu 2017), p. 35-38

Apter, Gisèle; Palacio Espasa, Francisco. “¿Parentalidad culpable o hiperculpable?: ¡esa es la cuestión!”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 24 (nov. 2014), p. 67-73

“Avaluació i educació preventiva de famílies des de les claus de la parentalitat positiva”. A: Educació social: revista d'intervenció socioeducativa, núm. 64, (set./des.2016), p. 11-27
Consulta en línia

Correa, Teresa Isabel; Blanda, Elisabeth. “Parentalidad y procesos de integración yoica”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 28 (nov. 2016), p. 27-31

“"El racó de les famílies": intervenció grupal per reforçar les habilitats parentals”. A: RTS: revista de treball social, núm. 201 (abr. 2014), p. 83-91
Consulta en línia

“El treball socioeducatiu amb famílies: monogràfic”. A: Educació social: revista d'intervenció socioeducativa, núm. 49 (2011), p. 12-144
Consulta en línia

Fernández y Fernández-Arroyo, Matilde. “Los programas de educación maternal y el empoderamiento de las mujeres”. A: Musas,  vol. 2, núm. 1 (2017), p. 3-20
Consulta en línia

Ferrer Ribot, María; Riera Jaume, María Antonia. “Observación y evaluación de los profesionales en los programas de apoyo a la parentalidad en la primera infancia: proceso de elaboración de un instrumento”. A: Cuadernos de Trabajo Social, vol. 2, núm. 2 (2014), p. 405-415
Consulta en línia

Gribble, Karleen. “Promoting attachment in foster parents: what we can learn from the experience of parents of premature infants”. A: Adoption & fostering, vol. 40, núm. 2 (2016), p. 113-127

Juul, Jesper. “"Mira, mama”: reconèixer que els nens necessiten atenció”. A: Viure en familia, núm. 51 (nov./des. 2013), p. 40-43

Kabelka, Sylvia. “La felicitat d'un infant... comença en el cor dels seus pares”. A: Viure en família, núm. 51 (nov./des. 2013), p. 40-43

“"Learning together, growing with family": the implementation and evaluation of a family support programme = Aprender juntos, cercer en familia. La implementación y evaluación del programa de apoyo a la familia”. A: Intervención  Psicosocial, vol. 25, núm. 2 (2016), p. 87-93

Martínez, Eva. “El millor que podem donar als fills”. A: Viure en família, núm. 68 (mar./abr. 2017), p. 30-33

Pérez Padilla, Javier; Menéndez Álvarez-Dardet, Susana; Victoria Hidalgo, María. “Estrés parental, estrategias de afrontamiento y evaluación del riesgo en madres de familias en riesgo usuarias de los Servicios Sociales”. A: Intervención psicosocial, vol. 23, núm. 1 (2014), p. 25-32

Rodríguez-Domínguez, Carles; Carbonell, Xavier. “Coordinador de parentalidad: nueva figura profesional para el psicólogo forense”. A: Papeles del psicólogo, vol. 35, núm. 3 (2014), p. 193-200
Consulta en línia

Rodrígo López, Maria José. “Preservació familiar i parentalitat positiva: dos enfocaments en convergència. A: RTS: revista de treball social, núm. 204 (abr. 2015), p. 36-47
Consulta en línia

Sanz Font, Clara. “El repte de la parentalitat positiva: una proposta metodològica de preservació familiar  des de l’Ajuntament de Lleida”. A: RTS: revista de treball social, núm. 201 (abr. 2014), p. 98-106

Voltes, Montserrat. “Aquell qui ens passa la vida: recuperar el rol patern”. A: Viure en família, núm. 58 (mar./abr. 2015), p. 31-33

DIXIT TV

Bach, Eva. Conferència "La família com a escola de creixement i de resiliència": Vic, 27 de novembre de 2013. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2013. 1 fitxer de videostreamming (ca. 82 min)
Consulta en línia
DIXIT Vic va acollir aquesta conferència sobre la força emocional dels vincles familiars, a càrrec d’Eva Bach, pedagoga, mestra, escriptora, formadora, terapeuta i orientadora familiar.

Barudy Labrín, Jorge. Conferència "Els bons tractes infantils i la parentalitat positiva com a fonaments del desenvolupament de la resiliència infantil": Vic, 25 d'octubre de 2012. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2012. 1 fitxer de videostreaming (ca. 124 min)
Consulta en línia
Jorge Barudy, neuropsiquiatre, psicoterapeuta i terapeuta familiar sistèmic, va oferir a DIXIT Vic una conferència sobre la parentalitat positiva, tot exposant algunes línies matrius per redefinir les intervencions destinades a promoure, des de les institucions, el benestar infantil.

Barudy Labrín, Jorge.  Conferència "Els desafiaments actuals per contrarestar els efectes de la violència familiar i social en la infància": Barcelona, 24 d'octubre de 2013. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2013. 1 fitxer de videostreaming (ca. 97 min)
Consulta en línia
De nou, Barudy va parlar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials sobre temes com: les conseqüències traumàtiques de la violència que afecta a infants i joves; el paradigma del bon tracte com a alternativa a aquesta violència; o la importància de la parentalitat positiva per prevenir els maltractaments.

Capdevila, Carles. Conferència "Educar de bon humor": Barcelona, 1 de juliol de 2010. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2010. 1 fitxer de videostreaming (ca. 58 min)
Consulta en línia
Carles Capdevila analitza, a partir de l'experiència pròpia i en clau irònica, l'educació que ofereixen els pares als seus fills:  les obsessions i els errors més comuns.

Millet, Eva. Conferència "Hiperpaternitat: del model de criança "moble" al model "altar": Vic, 22 de març de 2017 i Barcelona, 15 de juny de 2017. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2017. 1 fitxer de videostreaming (66 minuts)
Consulta en línia
Eva Millet va reflexionar sobre la hiperpaternitat, un model de criança habitual a Occident entre les classes mitjanes i altes que té el seu origen als Estats Units d’Amèrica i es caracteritza per l’actitud dels pares sobreprotectors en excés que solucionen per sistema els problemes dels fills, als quals sotmeten a una supervisió constant.

Montejo, David. Conferència "El repte d’entrenar les famílies en competències parentals": Barcelona, 4 de febrer de 2016; Girona, 28 d'abril de 2016. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2016. 1 fitxer de videostreaming (ca. 87 min)
Consulta en línia
Sovint, les famílies es troben amb dificultats relacionades amb la parentalitat, com ara la manca de comunicació amb els fills adolescents, l'establiment de límits o l'exercici d'autoritat. Montejo va presentar les qüestions principals sobre la capacitat i les competències parentals, i es van analitzar algunes de les dificultats típiques per després donar les claus sobre com fer-les front.

Recursos

Créixer en família. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Consulta en línia

Criatures. Ara.cat
Consulta en línia

Famílies en xarxa. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Consulta en línia

Guia per a mares i pares joves. Jove.cat. Generalitat de Catalunya
Consulta en línia

Parentalidad positiva. Save the Children
Consulta en línia


Data d'actualització: 14.09.2017