Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Prevenció del suïcidi
 

Prevenció del suïcidi

Prevenció del suïcidi
Recull de publicacions, articles, entitats i material audiovisual que ajuden a conèixer i entendre el suïcidi, un acte que és el resultat d’un patiment emocional intern que causa anualment gairebé un milió de morts al món.

Les causes o motius que actuen com a factors de risc de suïcidi són diverses: malalties mentals com la depressió o la conducta compulsiva, trastorns per addicció, fets vitals estressants, sentiments de pèrdua, malalties cròniques que cursen amb dolor, violència, etc. El 10 de setembre té lloc el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Tots els documents i materials referenciats en el dossier estan disponibles per a consultar i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 06/10/2015
Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya. Informe sobre l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi = Informe sobre la eutanasia y la ayuda al suicidio. Barcelona: Prous Science; Generalitat de Catalunya, Departament de Salut, 2006. 154 p.
Aquest document se centra en l’estudi de les raons humanes, mèdiques, sociològiques, ètiques i constitucionals que hi ha per acceptar o no una nova orientació i regulació de les línies d’actuació necessàries per a la millora de la situació actual respecte de les peticions d’eutanàsia i d’auxili al suïcidi. 
Consulta en línia

Cyrulnik, Boris. Cuando un niño se da "muerte". Barcelona: Gedisa, 2014. 140 p. (Psicología social. Resiliencia)
L’autor reflexiona sobre el sentit de la mort en els infants i analitza els diversos  factors i les motivacions implícites en el suïcidi dels menors, amb l’objectiu d’entendre aquest fenomen tan colpidor.

Enfermedad mental y suicidio: guía para la familia para encarar y reducir los riesgos. Woodbridge: World Federation for Mental Health, [2010]. 1 recurs electrònic (59 p.)
La Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) presenta aquesta guia amb l’objectiu que les famílies prenguin consciència del risc de suïcidi que afronten les persones malaltes malalts i es dotin de les habilitats necessàries per afrontar-ho. S’acompanya d’un manual per a dur a terme un taller per conèixer i treballar el contingut de la guia amb les famílies. 
Consulta en línia

Guia de practica clínica de prevencion y tratamiento de la conducta suïcida. Santiago de Compostela: Agencia de Evaluación de Tecnologías Sanitarias de Galicia, avalia-t., 2012. 398 p. (Guías de práctica clínica en el SNS)
La guia pretén contribuir a reduir la variabilitat de la pràctica clínica en el maneig de la conducta suïcida i ajudar a la presa de decisions dels professionals sanitaris implicats. També intenta millorar la informació dels pacients i familiars per afavorir-ne la seva participació i reduir l’estigma associat a aquest problema de salut.
Consulta en línia

Hendin, Herbert. Seducidos por la muerte: médicos, pacientes y suicidio asistido. Barcelona: Planeta, 2009. 350 p.
L’autor, catedràtic de Psiquiatria del New York Medical College i una autoritat en la prevenció del suïcidi, estudia a fons l’experiència dels Països Baixos on l’eutanàsia és legal i ofereix una anàlisi rigorosa i crítica sobre la regulació de l’eutanàsia i el suïcidi assistit.

Informe de resultados de la investigación: acoso escolar homofóbico y riesgo de suicidio en adolescentes y jóvenes LGB. Madrid: Colectivo de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales de Madrid; Área de Educación de FELGTB, Comisión de Educación de COGAM, 2012. 1 recurs electrònic (93 p.)
L’estudi mostra dades preocupants que relacionen la discriminació en l’etapa escolar amb la ideació del suïcidi. Es parla de víctimes que senten humiliació (63%), impotència (60%), ràbia (59%), tristesa (59%), incomprensió (57%), soledat (53%), vulnerabilitat i aïllament (50%) i desesperança (66%). Aquestes dades expliquen, segons l’informe, que el 17% del jovent que pateix assetjament escolar homofòbic arribi a atemptar contra la seva vida.
Consulta en línia

Matusevich, Daniel; Pérez Barreo, Sergio A. Suicidio en la vejez. Buenos Aires: Polemos, 2009. 158 p.
Amb un llenguatge directe i planer, els autors analitzen aquest fenomen i ofereixen una perspectiva preventiva que ajudi a dissipar el projecte suïcida com a sortida als sentiments de desesperança i aïllament que pateixen algunes persones al final del cicle vital.

Pérez Barrero, Sergio A.; Mosquera, Dolores. El suicidio: prevención y manejo: memorias de un curso necesario. Madrid: Pléyades, 2006. 242 p.
Llibre que aborda el suïcidi de manera àmplia i pràctica. Tracta aspectes rellevants com ara els mites, els factors de protecció i de risc, les mesures de prevenció i les actituds que s’adopten en diferents països, així com les diferents etapes de la vida amb major incidència, el dol per un suïcida o el suïcidi a la presó.

Rocamora, Alejandro. Intervención en crisis en las conductas suicidas. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2012. 294 p. (Biblioteca de psicología; 179)
L’autor, psiquiatra experimentat en la intervenció en casos de suïcidi, aporta un enfocament pràctic i ple d’exemples, ofereix recursos per a intervenir en situacions concretes i defensa la importància de la labor dels psicòlegs en la prevenció de la conducta suïcida.

Articles

Manthorpe, Jill; Iliffe, Steve. “Social work with older people, reducing suicide risk: a critical review of practice and prevention”. A: British journal of social work, vol. 41, no. 1 (January 2011), p. 131-147.

“Ideación suicida en adolescentes: un análisis psicosocial”. A: Intervención psicosocial, vol. 19, núm. 3 (2010), p. 279-287.

“¿Qué piensan los adolescentes sobre la vida y la muerte?: análisis de contenido de grupos de discusión de adolescentes en riesgo suïcida”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 7 (abr. 2006), p. 45-53.

“Role of social welfare in european suicide prevention”.A: International Journal of Social Welfare, vol. 21, no. 1 (gen. 2012); p. 26-33.

Sánchez-Teruel, David; Robles-Bello, Ma. Auxiliadora. “Factores protectores que promueven la resiliencia ante el suicidio en adolescentes y jóvenes”. A: Papeles del psicólogo, vol. 35, núm. 3 (2014), p. 181-192.

Tejedor Azpeitia, M. C.; García Rizo, , C.; Madre Rull, M. “El suicidio como balance vital en el anciano”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 179-180 (1r y 2º trim. 2005), p. 55-60.

Audiovisuals

L’àngel de Nanjing. Televisió de Catalunya
Reportatge del programa 30 Minuts que mostra les vivències d’en Chen-Si, un voluntari que en els últims 11 anys ha evitat que se suïcidessin més de 300 persones al pont sobre el riu Yangtze a Nanjing, un dels més famosos de La Xina i un dels llocs del món que registra més suïcidis.
Consulta en línia

Gente corriente. Directed by Robert Redford; screenplay by Alvin Sargent
Madrid: Paramount, 2002. 1 disc òptic (DVD) (119 min). (Widescreen DVD collection)
Arran de la mort accidental del seu germà gran, un jove, aclaparat per la culpa d’haver sobreviscut, intenta suïcidar-se i és internat en un hospital psiquiàtric. La tornada a casa no serà fàcil.

Recuérdame. Directed by Allen Coulter. Madrid: Aurum, 2010. 1 disc òptic (DVD) (ca. 113 min)
Tyler Roth és un jove afectat pel suïcidi del seu germà, situació que desencadenarà el divorci dels seus pares, incapaços de superar la traumàtica pèrdua. Totalment sol i amb una família trencada, coneix una noia que farà que la seva vida torni a tenir sentit.

Suïcidi, la mort evitable. Televisió de Catalunya
El reportatge del programa 30 Minuts analitza, per una banda, l'impacte devastador que el suïcidi té en els familiars. Coneixerem l'Olga, el marit de la qual, després de divuit anys de matrimoni, es va suïcidar sense cap avís previ. Ella encara busca una nota de comiat.
Per altra banda, 30 Minuts també dóna veu a les persones que han intentat suïcidar-se. Aquests testimonis reflexionen sobre els motius que els van empènyer a prendre la decisió, però també expliquen què els ha ajudat a tirar endavant.
Consulta en línia

Entitats

ACPS: Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi
Associació sense afany de lucre creada l’any 2012 que dóna suport a les persones que d’una manera o altra tenen relació amb la mort per suïcidi.

Després del Suïcidi – Associació de Supervivents” (DSAS) 
Associació de familiars i amics que han viscut la mort d’una persona per suïcidi que dóna suport i acompanya en el procés de dol i de recuperació.

Asociación de Supervivientes de una muerte por suicidio
Equip de professionals de la salut mental seleccionats per l’Hospital Santa Creu i Sant Pau i el Centre Psicoteràpia Barcelona-Serveis Salut Mental  per a l’estudi, assistència i prevenció de les conductes autodestructives i suïcides.

Departament de Salut
El Departament de Salut lidera el Codi risc de suïcidi (CRS), un protocol d’actuació pioner a l’Estat, que pretén disminuir la mortalitat per suïcidi i millorar la detecció precoç de les situacions de risc arreu de Catalunya.

Fundació Americana per la Prevenció del Suïcidi
Fundació americana líder en la lluita contra el suïcidi. Finança la investigació, ofereix programes educatius, advoca per les polítiques públiques i dóna suport a les persones afectades.

Organització mundial de la Salut
El suïcidi figura entre les 20 causes de defunció més importants a totes les edats a nivell mundial, i l’OMS el considera com una malaltia prioritària del seu Programa d’Acció Mundial en Salut Mental (mhGAP). L’any 2014 publica el document Prevención del suicidio: un imperativo global.

Telèfon de l’esperança
La Fundació Ajuda i Esperança que gestiona el Telèfon de l’Esperança, l’activitat del qual va començar ara fa 42 anys, compta amb 200 voluntaris que atenen les trucades de persones que necessiten companyia, comprensió o recursos per solucionar les seves angoixes i problemes puntuals.

DIXIT TV

Conferència "Parlem del suïcidi?". Vic, 17 de setembre de 2015, a càrrec de Jordi González i Claudia Zapata
Judit Pons, infermera especialista en salut mental, i Jordi Naudó, psicòleg clínic, van tractar els diversos interrogants i mites que hi ha entorn del suïcidi a DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi 2015.
Consulta en línia


Data d'actualització: 06.10.2015