Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > LGTBI
 

LGTBI

LGTBI
Selecció de monografies, articles de revista, conferències DIXIT TV, recursos web i legislació sobre l’àmbit LGTBI (lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual). Aquest recull de recursos actualitza i complementa el dossier temàtic del mateix àmbit realitzat per DIXIT l’any 2013.

Tots els documents i materials referenciats estan disponibles i es poden consultar als centres DIXIT.

Data de publicació: 03/06/2015
Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials 


Monografies

Coll-Planas, Gerard. Dibujando el género. Madrid: Egales, 2013. 107 p. (Colección G).
Llibre il·lustrat que explica el gènere com una construcció social que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l’exclusió de les persones transsexuals, intersexuals, gais, lesbianes i bisexuals.

Confronting homophobia in Europe: social and legal perspectives. Oxford: Hart Pub., 2012. 291 p.
Llibre que mostra els resultats d’un projecte europeu sobre l'homofòbia i els drets fonamentals en què els sociòlegs i experts legals han analitzat aquests elements en quatre estats membres: Itàlia, Eslovènia, Hongria i el Regne Unit.

Diccionario Akal de la homofobia. Tres Cantos (Madrid): Akal, 2012. 507 p. (Akal/diccionarios; 52)
Recull de 165 articles redactats per 76 especialistes de diverses disciplines presentats en ordre alfabètic i distribuïts en cinc grans categories que analitzen l’homofòbia des d’una vessant social, cultural, educativa, filosòfica, etc.

Guia de recursos per a persones trans de la ciutat de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Regidoria de Dona i Drets Civils, 2014. 42 p.
Guia que inclou els serveis i recursos adreçats al col·lectiu trans de la ciutat de Barcelona, d’acord el Pla Municipal per al Col·lectiu Lesbià, Gai, Transsexual Bisexual 2010-2015 (Pla LGBT) i al Consell Municipal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals i Intersexuals de Barcelona (CMLGBTI).
Versió en línia (PDF)

Guia trans. Barcelona: Fundació Enllaç, 2014. 30 p.
Guia informativa sobre la transsexualitat que pretén ser un instrument per fomentar, entre les persones trans, una altra forma de mirar-se, d’entendre’s i d’estimar-se allunyada d’allò que diuen els discursos habituals.

Homes i gènere: polítiques públiques locals i la transformació de les masculinitats. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials, 2013. 222 p. (Grana; 31)
Llibre recull els treballs realitzats en el marc del Seminari Ciutats i Persones 2013 centrat en l’anàlisi del gènere masculí i de com afecta el gènere als homes i de quines són les polítiques públiques (sobretot locals) que poden fer variar el rol de gènere masculí hegemònic.

Homofobia en las aulas 2013: ¿educamos en la diversidad afectivo sexual?. [Madrid?]: COGAM , [2013]. 66 p.
Investigació realitzada a instituts públics de secundària amb l’objectiu de mesurar la realitat sobre els avenços en matèria de drets i de protecció de la comunitat LGBT en l’àmbit educatiu.
Versió en línia (PDF)

Jaime, Martín. Diversidad sexual, discriminación y pobreza frente al acceso a la salud pública: demandas de la comunidad TLGBI en Bolívia, Ecuador y Perú. Buenos Aires: CLACSO, 2013. 247 p. (CLACSO-CROP).
Obra que exposa la situació de les persones TLGBI dins del sistema públic de salut a la regió andina. Es tracta d’una problemàtica que revela una sèrie de dinàmiques complexes, des de l’exercici del dret a la salut fins l’accés als serveis de qualitat.
Versió en línia (PDF)

Martel, Frédéric. Global gay: cómo la revolución gay está cambiando el mundo. Madrid: Taurus, 2013. 330 p. (Taurus pensamiento).
Estudi fet a quaranta cinc països que dibuixa una geopolítica de la globalització gai analitzant els canvis en els diversos models de vida, la redefinició del matrimoni, l’emancipació paral·lela de les dones i els homosexuals o l’impacte que ha suposat Internet i les xarxes socials.

Martín Alegre, Sara. Desafíos a la heterosexualidad obligatoria. Barcelona: UOC, 2011. 84 p. (Textos del cuerpo; 7).
Document que reflexiona sobre la heterosexualitat i la despulla de la posició normativa i repressora que se li ha atorgat per poder construir un model realment igualitari de ciutadania.

Mérida Jiménez, Rafael M. Cuerpos desordenados. Barcelona: UOC, 2009. 85 p. (Textos del cuerpo; 1).
Assaig que reflexiona sobre l’univers, l’evolució i la integració en la societat de les persones hermafrodites, transsexuals i transgènere.

Serena, Marc. Això no és africà!: del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits. Barcelona: RBA, 2013. 268 p. (Orígens; 197).
Testimoni d’un periodista que ha viatjat de nord a sud del continent Africà i que recull diverses històries de persones que lluiten pels drets humans i la seva llibertat  sexual.

Articles

Breu, Marta; Montes, Dolors. “El vocabulari terminològic: (lèsbic, gai, bisexual i transgènere): un fruit de la formació universitària al servei de la societat”. A: Llengua i ús, núm. 54 (1r semestre 2014), 6 p.
Versió en línia (PDF)

Harris, Perlita. “'I started to feel not ashamed of who I was': transracially adopted adults and adoption suport”. A: Adoption & fostering, vol. 38, núm. 4 (2014), p. 346-360.

“Per la diversitat sexual i de gènere”. A: Nous horitzons, núm. 203 (any 50, 2011).

Mesquida González, Josep Maria; Quiroga Raimúndez, Violeta; Boixadós Porquet, Adela. “Trabajo social, diversidad sexual y envejecimiento: una investigación a través de una experiencia de aprendizaje-servicio”. A:  Alternativas: cuadernos de trabajo social, núm. 21 (2014), p. 177-192.
Versió en línia (PDF)

Price, Elisabeth. “Caring for mum and dad: lesbian women negotiating family and navigating care”. A:  British journal of social work, vol. 41, no. 7 (Oct. 2011), p. 1288-1303.

Willis, Paul; Fish, Julie. “Searching for LGBT carers: mapping a research agenda in social work and social care”. A: British journal of social work, vol. 41, no. 7 (Oct. 2011), p. 1304-1320.

DIXIT TV

Conferència "Presentació de la Llei LGBTI: la igualtat de tracte i l’eradicació de l’homofòbia és un repte legal i social a Catalunya". Barcelona, 29 de gener de 2015. 120 min.
Durant el primer semestre de 2015, els centres DIXIT van acollir una conferència, organitzada pel Departament de Benestar Social i Família, per donar a conèixer i resoldre dubtes sobre l'aplicació de la Llei LGBTI per garantir els drets i per lluitar contra l’homofòbia aprovada a finals del 2014.
Consulta en línia

Presentació de l’Informe sobre l'homofòbia a Catalunya 2013. Barcelona, 8 de maig de 2014. 61 min.
Amb motiu del Dia Internacional contra l’homofòbia, lesbofòbia i transfòbia, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials va acollir la presentació de l’Informe sobre l'homofòbia a Catalunya 2013 elaborat pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC).
Consulta en línia

Jornada "Ciberassetjament i protecció de dades en les xarxes socials". Barcelona, 16 d'octubre de 2013. 141 min.
La Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família va organitzar aquesta jornada amb l'objectiu de garantir la seguretat i intimitat de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) en l’ús de les xarxes socials i amb motiu del Dia per a la Despatologització de la Transsexualitat -que se celebra el 19 d’octubre-. L'acte va tenir lloc al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família.
Consulta en línia

Presentació del còmic "1, 2, 3, 4... Historietes diverses". Barcelona, 20 de juny de 2013. 68 min.
En el marc de les activitats programades al Pride Barcelona, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials va acollir la presentació del còmic "1,2,3,4... Historietes diverses". Aquesta obra, elaborada pel Grup d’Amics Gais (GAG), és una guia bàsica orientada a conscienciar els i les adolescents sobre els perills de l’homofòbia i la transfòbia, així com sobre la necessitat d’una societat més respectuosa i inclusiva per a tothom.
Consulta en línia

Enregistrament de vídeo

Los chicos están bien. Directed by Lisa Cholodenko. Barcelona: Emon, 2010. 1 disc òptic (DVD), 106 min.
Narra la història d’una parella de lesbianes que viu amb els seus dos fills adolescents, tots dos fruit de la inseminació artificial. El que obsessiona als dos nois és conèixer el seu pare biològic que va donar el seu semen a una clínica quan era jove.

Como los demás. Un film écrit et réalisé par Vincent Garenq. Barcelona: Cameo Media, 2008. 1 disc òptic (DVD), 89 min.
Explica la història d’una parella homosexual que vol tenir un fill però que no té dret a adoptar. És per aquest motiu que els protagonistes acaben valorant la possibilitat de tenir un fill mitjançant una via irregular.

Transsexualitats: sóc part del teu món. [Barcelona]: Àmbit Prevenció, Associació per a la Salut i la Qualitat de Vida, 2009. 1 disc òptic (DVD), 20 min.
Material protagonitzat per persones transgènere i transsexuals durant els tallers Bola de Neu Transg. Com a campanya de conscienciació, reclama el dret d’aquestes persones a participar a la societat i a ser tractades amb respecte.

Recursos web

PRIDE Barcelona: 2015
Festa on entitats, associacions i empreses del col·lectiu LGTBI de Catalunya es reuneixen per celebrar plegats el Pride, la gran festa de l’Orgull. En aquesta pàgina web es pot trobar informació, manifest, programa, etc.

Lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals. Departament de Benestar Social i Família
Apartat del Departament Departament deBenestarSocial i Família que recull informació, publicacions  i recursos diversos sobre aquest àmbit.


Data d'actualització: 03.06.2015