Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Recursos per a la reinserció de ...
 

Recursos per a la reinserció de persones amb drogodependències

Recursos per a la reinserció de persones amb drogodependències
Aquest dossier temàtic es centra en la rehabilitació i reinserció de les persones amb drogodependències i altres addiccions. Recull recursos web, entitats, publicacions i articles que expliquen què és la reinserció, quines vies i recursos existeixen i cita algunes de les entitats que hi treballen.

El dossier complementa el dossier realitzat l’any 2011 sobre "Drogoaddiccions". Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.

Data de publicació: 12/02/2014

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Recursos

Institucions

 • Centre Català de Solidaritat (CECAS)  
  Fundació que es dedica a l’atenció de persones drogodependents, especialment aquelles que es troben en situació d’exclusió social. Ofereix un servei de reinserció social, suport terapèutic familiar, centre de dia i pis d’acollida, comunitat terapèutica, etc.
 • Confederación de Entidades para la atención a las Adicciones  
  Punt de trobada de diverses fundacions de sis comunitats autònomes que intervenen en l’àmbit de les addiccions i que treballen, a través de l’intercanvi i la formació per a la millora de l’atenció a persones drogodependents.
 • Dianova  
  ONG Internacional constituïda per un conjunt d’organitzacions autònomes que desenvolupen programes socials i projectes innovadors principalment en quatre àmbits d’activitat: educació, joventut, prevenció i tractament de les addiccions.
 • Federació Catalana d’entitats d’ajuda al Drogodependent (FCD)  
  El seu objectiu és facilitar un espai d'intercanvi i suport a les entitats que treballen en l'àmbit de les drogodependències, i representar-les de forma col·lectiva davant la societat i les administracions, promovent solucions i alternatives a les problemàtiques que generen les drogodependències en els individus i en la pròpia societat.
 • Obra Social "la Caixa"  
  El seu Programa de integració laboral de col·lectius en risc de exclusió social Incorpora funciona des del 2006. Mitjançant aquest programa de intemediació laboral, tècnics d’inserció laboral ofereixen assessorament a les empreses per a fomentar la integració de persones amb dificultats per accedir al món laboral.
 • Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies  
  Observatori que recull, estudia i avalua les múltiples facetes de la situació de les drogues a 30 països europeus.
 • Promoció i Desenvolupament Social (PDS)  
  Associació sense ànim de lucre que desenvolupa les seves activitats en el sector de la promoció de la salut i del benestar social. Gestiona serveis de prevenció de drogodependències i de reinserció social i elabora material i programes d’intervenció.
 • Sociedad española de toxicomanías (SET)  
  Societat científica en l’àmbit de les addiccions, fundada a l’any 1988 per afavorir l’intercanvi científic entre professionals.
 • Unión de Asociaciones y Entidades de Atención al Drogodependiente (UNAD)  
  Organització no governamental i sense ànim de lucre que engloba més de 250 entitats i que intervé en l’àmbit de les drogodependències i dels problemes que se’n deriven.

Monografies

Bones pràctiques: comunitats terapèutiques i pisos amb suport per a persones amb problemes de drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. 135 p. (Col·lecció Eines; 3).
Manual de bones pràctiques que conté recomanacions de millor de la qualitat, en els diversos processos de treball dels recursos residencials per a persones amb problemes de drogodependències.
Versió en línia (PDF)

Castaño Ruiz, Violeta. Buenas prácticas para la reinserción sociolaboral de la población de mujeres ex consumidoras. Madrid: Fundación Atenea, 2010. 112 p.
Document adreçat als professionals de la xarxa d’atenció a persones drogodepenents amb l’objectiu de promoure la reinserció laboral com eina fonamental per la inserció social del col·lectiu ex drogodepenent i en concret les dones.
Versió en línia (PDF)

Estrategia Nacional sobre Drogas 2009-2016. Madrid: Delegación del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas, 2009. 95 p.
El document convergeix amb l’ Estratègia Europea vigent, amb la dels països més propers i amb els plans i estratègies de les diferents comunitats autònomes, amb l’objectiu de facilitar la col·laboració i promoure sinergies en les intervencions.
Versió en línia (PDF)

Guia d’inserció sociolaboral adreçada als professionals de l’àmbit de les drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Salut, Subdirecció General de Drogodependències, 2007. 200 p.
Document que proporciona eines i estratègies d’intervenció amb l’objectiu que siguin un punt de partida útil pels professionals de l’àmbit de les drogodependències, per tal d’abordar de manera satisfactòria la inserció sociolaboral de les persones en tractament per problemes relacionats amb les drogues.
Versió en línia (PDF)

Indicadors de qualitat: comunitats terapèutiques i pisos amb suport per a persones amb drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. 128 p. (Col·lecció indicadors; 2).
Llibre que presenta una proposta d’indicadors per avaluar la situació del sector dels serveis residencials per a persones amb drogodependències, perquè serveixi d’impuls per la millora i ajudi a garantir un nivell bàsic de qualitat dels serveis.
Versió en línia (PDF)

Informe de evaluación del trabajo con familias en los programas de intervención de Proyecto Hombre. Madrid: Asociación Proyecto Hombre, 2010. 1 disc òptic (CD-ROM)
Informe que ha analitzat dades extretes de diversos professionals que en el moment de la seva avaluació desenvolupava la seva feina en algun dels centres d’atenció des programes base de l’associació.

Pla d’actuació en prevenció sobre drogues 2012-2016: consum de drogues i problemes associats. Barcelona: Departament de Salut, Subdirecció General de Drogodependències, 2013. 54 p. de D
rogodependències El Pla vol ser un instrument per prevenir i reduir el consum de drogues així com minimitzar la morbiditat, la mortalitat i la discapacitat evitables associades a l’ús de substàncies psicoactives, i per coordinar, cohesionar i optimitzar els esforços institucionals i socials ja endegats a Catalunya en el camp de la prevenció.
Versió en línia (PDF)

Articles

“Diferencias de género en los procesos de adicción y rehabilitación de personas cocainómanas”. A: Revista de servicios sociales y política social, nº 80 (4º trimestre 2007); p. 81-95.

“Employment integration after therapeutic community treatment: a case study from Spain”. A: International Journal of Social Welfare, vol. 20, no. 3 (jul. 2011); p. 292-297.

García Llaneza, Joaquín Alfonso. “Análisis bibliométrico sobre evaluación de programas y comunidades terapéuticas para la rehabilitación de toxicómanos”. A: Revista española de drogodependencias, vol. 34, nº 2 (2009); p. 151-166.

Rowe, Cynthia L. “Terapia familiar para consumo de drogas: revisión y actualizaciones 2003-2010”. A: RET : Revista de Toxicomanías y Salud Mental, no. 70 (2013); p. 24-44.

Data d'actualització: 12.02.2014