Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > LGBT
 

LGBT

LGBT
Selecció de monografies, recursos web, entitats, etc. sobre l’àmbit LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transsexual), així com la relació dels vídeos d’actes realitzats darrerament a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.

Aquest recull de recursos actualitza i complementa el dossier temàtic del mateix àmbit realitzat per DIXIT l’any 2010.

Tots els materials que s’inclouen són consultables als centres DIXIT.

Data de publicació: 20/11/2013

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Accions i reinvencions: cultures lèsbiques a la Catalunya del tombant de segle XX-XXI. Barcelona: UOC, 2011. 209 p. (Cuerpos que cuentan; 9).
Recopilació de textos de diferents autors i estils que descriuen quina ha estat la cultura lèsbica catalana en els darrers anys. Permet fer una avaluació de l’evolució de la cultura d’aquest col·lectiu, clarament visible a la societat en les últimes dècades.

Arisó Sinués, Olga. Los géneros de la violencia: una reflexión queer sobre la violencia de género. Barcelona; Madrid: Egales, 2010. 140 p. (Colección G).
Recull de diverses reflexions de pensadores feministes sobre el terme "de gènere" i de com aquest condiciona la manera d'estructurar i interpretar el món.

Borge Bravo, Rosa. Lesbianes i gais en societat i en política: estat de la qüestió, anàlisi crítica i recull bibliogràfic. Barcelona: Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2010. 88 p.
Estudi bibliogràfic en l'àmbit polític i social, impulsat pel Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual, que analitza a la llum de la bibliografia recent quins són els problemes sociopolítics als quals s'enfronten les persones LGBT a Catalunya i a la resta del món.
Versió en línia (PDF) 

Coll-Planas, Gerard. Contra l'homofòbia: polítiques locals d'igualtat per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere: llibre blanc europeu. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Direcció de Drets Civils, 2011. 170 p.
Llibre blanc elaborat en el marc del projecte Contra l’Homofòbia, que exposa els tipus d’accions que els ens locals poden emprendre per a combatre la discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat o expressió de gènere.
Versió en línia (PDF) 

Eines per preveure el teu futur: materials útils per a trans, lesbianes, gais i bisexuals. Barcelona: Fundació Enllaç, 2012. 119 p.
Document que aporta informació sobre els recursos necessaris per afrontar situacions de vulnerabilitat i dependència des d’una perspectiva LGBT.
Versió en línia (PDF) 

Estudio 2013 sobre discriminación por orientación sexual y/o identidad de género en España. Madrid: FELGTB: COGAM, 2013. 42 p.
Estudi sobre la discriminació per orientació sexual i/o identitat de gènere existent en diferents àmbits de prestació de serveis: espais d’oci o comercials, laborals, educatius o en relació amb les administracions públiques.
Versió en línia (PDF) 

El género desordenado: críticas en torno a la patologización de la transexualidad. Barcelona; Madrid: Egales, 2010. 286 p. (Colección G)
Recull d’articles sobre el col·lectiu de persones transsexuals, sobre les seves realitats, lluites, conflictes, desitjos i contradiccions amb l'objectiu de donar-los visibilitat en una societat que els rebutja.

Gestión de la diversidad afectivo-sexual: plan de trabajo 2011-2013 por la igualdad y la no discriminación por motivos de orientación sexual e identidad de género del Gobierno Vasco. País Vasco: Departamento de Empleo y Asuntos Sociales del Gobierno Vasco, 2011. 36 p.
Pla del govern basc on es defineixen els àmbits d’actuació prioritaris i les mesures més importants en les polítiques de gestió de la diversitat afectivo-sexual.
Versió en línia (PDF) 

Guía de salud sexual para mujeres lesbianas y bisexuales. Barcelona: Stop Sida, 2012. 34 p.
Guia adreçada a dones lesbianes i bisexuals per promoure la cura de la salut sexual d’aquest col·lectiu.
Versió en línia (PDF) 

Guía para parejas gays. Barcelona: Stop Sida, 2011. 28 p.
Guia que ofereix informació útil per a una bona salut sexual.
Versió en línia (PDF) 

Homofobia de estado: un informe mundial sobre las leyes que criminalizan la actividad sexual con consentimiento entre personas adultas del mismo sexo. [s.l.]: ILGA, 2012. 80 p.
Versió actualitzada de l’informe sobre l’homofòbia, on es detallen les lleis i les normatives que afecten el col·lectiu homosexual a 93 països del món.
Versió en línia (PDF) 

Informe de resultados de la investigación: acoso escolar homofóbico y riesgo de suicidio en adolescentes y jóvenes LGB. Madrid: Colectivo de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales de Madrid: Área de Educación de FELGTB, Comisión de Educación de COGAM, 2012. 93 p.
Informe que recull els resultats d’una investigació pionera que vol aprofundir en el coneixement de l’assetjament en els centres educatius i el fenomen del risc de suïcidi entre la població adolescent i jove LGBT.
Versió en línia (PDF) 

Jaurena, Francesc. L'orientació sexual i la identitat del gènere davant el dret: estat de la qüestió, anàlisi jurídica i recull bibliogràfic. Barcelona: Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2010. 92 p.
Estudi bibliogràfic en l'àmbit jurídic impulsat pel Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual, que analitza a la llum de la bibliografia recent la situació legal i jurídica de les persones LGBT .
Versió en línia (PDF) 

Martín, Susanna. 1, 2, 3, 4 historietes diverses: guia sobre diversitat afectivo-sexual i identitats de gènere per a adolescents. Barcelona: Edicions Bellaterra para los derechos mundiales, 2011. 24 p.
Còmic pensat com a eina bàsica per a adolescents que pretén contribuir a eliminar l’homofòbia i la transfòbia. Reivindica un món més respectuós i inclusiu en el qual es pugui arribar a la igualtat social per a tothom.

Noves formes de família = Nuevas formas de familia. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Direcció de Programa de Drets Civils, 2012. 76 p.
Document que recull textos de diversos especialistes a l’entorn de la realitat social i familiar actual.
Versió en línia (PDF) 

Pla municipal per al col·lectiu lesbià, gai, transsexual i bisexual: 2010-2015. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Regidoria de Drets Civils, [2010?]. 46 p.
Pla que té la voluntat d'articular i coordinar les accions que l'administració municipal de Barcelona adreça al col·lectiu de persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals, tot incorporant la perspectiva LGBT a tota l'estructura municipal i implementant un sistema de control i avaluació d'aquestes accions. Alhora, pretén convertir-se en un exemple del compromís i de la tasca de visualització, suport i no discriminació de la ciutat vers aquest col·lectiu.
Versió en línia (PDF) 

Pujol Tarrés, Joan. Aproximació a la situació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia a Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, 2010. 51 p.
Anàlisi -pionera a Catalunya en el camp de l'estudi de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia- que se centra en l'experiència de les persones que pateixen algun tipus d'agressió per motius d'orientació sexual o identitat de gènere. Posa l'èmfasi en els agents, institucionals o no, involucrats en prevenir i actuar davant les situacions de discriminació del col·lectiu LGBT.
Versió en línia (PDF) 

2a Trobada europea de famílies LGTB, 28 abril - 1 maig: memòria final = 2nd European meeting of LGTB families = 2º Encuentro europeo de familias LGTB. Barcelona: FLG, Associació de Famílies Lesbianes i Gais, 2012.
Recull de les valoracions, conclusions i reptes de futur sorgits en el marc del congrés. Inclou el Manifest consensuat entre totes les associacions de famílies que formem NELFA – Network European LGBT Families Associations.
Versió en línia (PDF)

Enregistrament de vídeo

Right 2 love: [els drets civils de les famílies homoparentals a Europa]. Barcelona: Associació de Famílies Lesbianes i Gais: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar i Família, Secretaria de Família, 2012. 1 DVD [72 min].
Documental que mostra el dia a dia de 7 famílies de lesbianes, gais i transsexuals a diferents països d'Europa: Catalunya, Grècia, Holanda, França, Suïssa, Espanya i Itàlia, i la lluita que estan duent a terme perquè l'Estat reconegui legalment les seves famílies.

DIXIT TV

Exposicions

 • El moviment en imatges: el moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya  
  Catàleg de l'exposició "El moviment en imatges" que presenta l'evolució i els assoliments més destacables del moviment gai, lesbià, bisexual i transsexual a través de la seva història. La mostra està formada per diversos cartells i panells, i explica de manera molt visual el naixement clandestí del moviment LGBT i la lluita per aconseguir la visibilitat i el reconeixement públic.
 • Amors diversos  
  Estructurada en sis blocs temàtics, l’exposició permet viatjar a través de les sexualitats, l’homofòbia, la visibilitat, les famílies, la realitat catalana i els col·lectius LGBT d’una manera didàctica i entenedora, capaç d’aconseguir que les espectadores i els espectadors coneguin la realitat d’aquestes persones i la lluita que han hagut de protagonitzar per reclamar el respecte pels seus drets.

Recursos

Institucions

 • ACORD: Serveis per a la diversitat sexual  
  Associació sense ànim de lucre que neix amb el compromís de normalitzar i fer visible l'homosexualitat femenina en la societat, així com la reivindicació del nostres drets.

Revistes

 • Shangay  
  Revista divulgativa del col·lectiu LGBT que inclou notícies, entrevistes, actes i altres informacions d’interès.

Data d'actualització: 20.11.2013