Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Pobresa i necessitats socials
 

Pobresa i necessitats socials

Pobresa i necessitats socials
Recull de publicacions, articles i altres recursos sobre la pobresa i l’atenció a les necessitats socials.

Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.

Data de publicació: 28/05/2013

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

L’ajuda alimentària a Catalunya. Barcelona: Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, 2013. 18 p. (Dossiers del Tercer Sector; 25)
Repàs dels principals programes d’ajuda alimentària que es porten a terme a Catalunya per pal·liar les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables.
Versió en línia (PDF)

Banerjee, Abhijit; Duflo, Esther. Repensar la pobreza: un giro radical en la lucha contra la desigualdad global. Madrid: Taurus: Santillana, cop. 2011. 372 p. (Pensamiento). ISBN: 9788430609031
Reflexió sobre la lluita contra la pobresa i sobre com la viuen els afectats per tal de comprendre com funciona en profunditat l’economia dels pobres i quines són les seves motivacions i aspiracions.

Crisi i fractura social a Europa : causes i efectes a Espanya. Miguel Laparra i Begoña Pérez Eransus (coords.). Barcelona: Obra Social "la Caixa", 2012. 207 p. (Estudis socials; 35)
Document que tracta sobre l’evolució de la crisi i l’efecte que ha tingut sobre les estructures socials. Exposa els motius pels quals el mercat laboral espanyol reacciona amb sensibilitat davant la reducció de l’activitat econòmica.
Versió en línia (PDF)

Fábregas i Guillén, Dídac. El estado subvencionador contra el estado del bienestar. Barcelona: Ediciones invisibles, 2012. 383 p. (Ensayo; 1)
Llibre que exposa amb claredat els aspectes fonamentals de la crisi econòmica mundial i els elements que afecten a Espanya. A més, proposa un estat del benestar social adaptat al context del nostre segle.

Estrategias profesionales para la inclusión social. Madrid: Federación Sartu, 2011. 136 p.
Document que vol ser una eina de suport per els i les professionals del sector social que permeti revisar i reflexionar sobre els models d’intervenció s’utilitzen.
Versió en línia (PDF)

Exclusión y desarrollo social. Madrid: Fundación Foessa; Cáritas, 2012. 1 disc òptic (CD-ROM).
Document que té com a objectiu principal fer el seguiment de determinats indicadors de pobresa, exclusió, cohesió social, entre d’altres.

Guía metodológica de la participación social de las personas en situación de pobreza y exclusión social. Madrid: Red Europea de Lucha Contra la Pobreza y Exclusión Social, [2009?]. 91 p. ISBN: 978-84-613-5612-6
Guia que dóna suport a les entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat. La metodologia que aporta pretén millorar l’eficàcia de les entitats socials en el desenvolupament de la seva missió d’“aconseguir societats sense exclusió social”.
Versió en línia (PDF)

El impacto de la crisis en las familias y en la infancia. Observatorio Social de España; Vicenç Navarro (dir.). Barcelona: Ariel, 2012. 214 p.
Estudi que analitza l’impacte de la crisi financera i econòmica en la situació de la infància, les famílies i dels sectors més vulnerables a l’exclusió social a Espanya. També avalua les intervencions dutes a terme tant per institucions públiques com privades.

The measurement of extreme poverty in the European Union. [Brussels]: European Commission, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion, 2011. 108 p.
Estudi que investiga la viabilitat del mesurament de la pobresa extrema a nivell europeu. L'estudi dóna a conèixer les desigualtats entre els països més rics i més pobres de la Unió Europea.
Versió en línia (PDF)

Pobresa infantil a Catalunya: informe FEDAIA, maig 2012. [Barcelona: FEDAIA, 2012]. 28 p. (Informes de la FEDAIA).
Informe que vol contribuir a la reflexió sobre l’estat actual de la pobresa infantil a Catalunya, fruit d’un anàlisi realitzat per professionals de diverses entitats. S’hi analitza quines situacions s’han agreujat amb la crisi i aporta recomanacions per pal·liar-les.
Versió en línia (PDF)

Raventós, Daniel. La renda bàsica: preguntes i respostes més freqüents. Barcelona: Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, 2012. 19 p. (Dossiers del Tercer Sector; 20).
Document que aporta informació clara sobre el concepte de la renda bàsica.
Versió en línia (PDF)

Richard, Enrique. Con cartones por la calle: 18 años de voluntariado con el equipo de calle de Arrels Fundació. [Barcelona]: Arrels Fundació, [2013]. P. ¿? ISBN: 9788461635894
L‘autor relata la seva experiència personal i ens apropa amb una sensibilitat especial a la realitat de les persones sense llar.

Plujà i Calderon, Marta. Con techo y sin hogar: efectos de la vivienda precaria en la vida de las personas en Barcelona. Una mención especial a las familias con hijos. Madrid: Cáritas, 2011. 180 p. (Estudios e investigaciones (Cáritas)).
Informe que, a partir de l’anàlisi de les dades recollides per Cáritas sobre les persones que han estat ateses per la entitat, permet conèixer l’abast i les conseqüències de les situacions de precarietat que pateixen les famílies vulnerables.

Trueba, Ignacio; MacMillan, Andrew. Cómo erradicar el hambre en tiempos de crisi. Madrid: UPM Press, Universidad Politécnica de Madrid, 2011.
Extens anàlisi sobre la fam, els aliments i les crisis mundials que té com a objectiu donar a conèixer la naturalesa i la dimensió del problema de la fam i oferir arguments sobre la seva resolució real i sostenible.

Articles

“Reptes per a la protecció social a la Catalunya del 2030 : [monogràfic]”. A: Quaderns d’acció social i ciutadania, núm. (2010).
Versió en línia (PDF)

Riera, Jordi; Cussó, Irene. “Aproximació multidimensional a la pobresa infantil : vers la creació d'estratègies d'acció integrals i en xarxa de coresponsabilitats socioeducatives”. A: Educació social : revista d'intervenció socioeducativa, núm. 52 (set./des. 2012), p. 109-129
Versió en línia

Sancho González, Luis. “El significado social de los conceptos de pobreza y ausencia de bienestar”. A: Zerbitzuan, núm. 46 (dic. 2009); p. 7-34.

Recursos

 • Estadístiques socials. Institut d’Estadística de Catalunya  
  Recull exhaustiu de dades estadístiques sobre treball, qualitat i condicions de vida, salut, benestar i protecció social, dades de renda i risc de pobresa, consum i economia de les llars, habitatges i edificis, etc.
 • Inclusió i cohesió social. Departament de Benestar Social i Família  
  Recull de les diverses actuacions i iniciatives del govern català per promoure la inclusió i la cohesió social a Catalunya.
 • Indicadors territorials de risc a la pobresa i l'exclusió social  
  Aquest projecte d’IDESCAT, amb col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, té com a objectiu conèixer el dimensionament i les característiques de la població en situació de risc de pobresa i exclusió social, tant a nivell demogràfic i social com de la salut.
 • Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya  
  Té com a objectiu dissenyar eines per a prevenir el risc d'exclusió social, establir els mecanismes d'intervenció i, sobretot, fixar un horitzó per a reduir al màxim la pobresa a Catalunya.
 • Panel de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD)  
  Projecte impulsat per la Fundació Jaume Bofill amb l'objectiu d'analitzar el desenvolupament de la societat catalana, fent especial atenció a les desigualtats socials, i millorar la informació disponible per al disseny de polítiques socials.
 • Pla d’Inclusió Social de Barcelona 2012-2015  
  És el resultat del treball col·lectiu de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats de la societat civil barcelonina aplegats en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva (ACBI), així com del Consell Municipal de Benestar Social.
 • Pla de Suport al Tercer Sector Social  
  Orientat a sumar esforços i enfortir la relació amb el tercer sector social per millorar els serveis socials gràcies a l'experiència i la importància creixent de les entitats de la societat civil.
 • Pla per a la inclusió i la cohesió social de Catalunya  
  Acció interdepartamental en l'àmbit de la cohesió social que té com a objectiu prevenir i lluitar contra els factors d'exclusió social i posar les eines necessàries en favor d'una societat més cohesionada i més justa.
 • Renda Mínima d’Inserció. Generalitat de Catalunya  
  Acció de solidaritat de caràcter universal que té com a finalitat el desenvolupament coordinat de les accions destinades a ajudar les persones que no disposen dels mitjans econòmics suficients per atendre les necessitats essencials de la vida quotidiana, mentre se les prepara per a la seva inserció o reinserció social i laboral.

Institucions


Data d'actualització: 28.05.2013