Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > ÀMBITS TEMÀTICS  > Dones
 

Dones

Des d'aquesta secció podeu accedir a informació d'actualitat i recursos relacionats amb polítiques de dones i polítiques d'igualtat, i de prevenció, detecció i eradicació de la violència masclista.
 

Destacat DIXIT

 
 • Blog de DIXIT: 50 anys de la mort d’Amparo Poch  

   

  Amparo Poch Gascón (Saragossa, 1902 – Tolosa de Llenguadoc, 1968) va ser una metgessa i activista compromesa amb la societat i la política del seu temps. Va deixar un llegat de lluita i transgressió, sent pionera en la defensa dels drets de les dones i la igualtat de gènere. Aquest 2018 es commemoren els 50 anys de la seva mort i el Govern de la Generalitat se suma a la celebració dedicant-li un espai biogràfic al portal web del Departament de la Presidència.


Publicacions

 
 • Els homes m’expliquen coses (14.11.2018)
  Recull de diversos assaigs publicats per l’autora sobre la desigualtat de gènere, la violència masclista i el feminicidi. El primer, que dona títol a l’obra, va tenir una gran repercussió social l’any 2008 i va popularitzar el terme mansplaining que fa referència a la condescendència de l’home quan explica quelcom a una dona assumint que ell en sap més.
 • El hombre que no deberíamos ser: la revolución masculina que tantas mujeres llevan siglos esperando (10.09.2018)
  L’autor reflexiona sobre el patriarcat i el rol masculí al nostre ideari cultural a partir de diversos tipus de masculinitats: l’home poderós, l’home absent, l’home violent, l’home dominant, l’home depredador, l’home precari, l’home esclau i l’home invulnerable. També presenta les claus revolucionàries per a un nou tipus d’home per tal d’assolir un futur igualitari, on homes i dones tinguin les mateixes quotes de poder, en una societat justa i incloent.
 • L’execució de la pena de presó: peculiaritats de l’execució penal femenina (28.06.2018)
  Estudi sobre l’execució de la pena de presó que incideix en un aspecte de gran dimensió social com és l’execució penal femenina. El capítol II aprofundeix en el perfil de la dona privada de llibertat a Catalunya i en el difícil exercici de la maternitat i en les relacions amb els fills de les dones empresonades.
 • Maternidad, igualdad y fraternidad: las madres como sujeto político en las sociedades poslaborales (18.10.2018)
  L’autora reivindica una visió política de la maternitat, és a dir, la inclusió dels interessos del col·lectiu de mares i els seus infants en l’agenda política. És crítica amb la visió de la maternitat tant del feminisme hegemònic com del patriarcat: “una de les principals eines del patriarcat és la precarització de la maternitat, que condemna moltes mares a una ciutadania de segona”.
 • Madres arrepentidas: una mirada radical a la maternidad y sus falacias sociales (30.07.2018)
  Estudi que examina l’opinió de dones que no han trobat la plenitud en la maternitat. Els seus testimonis donen veu als sentiments de penediment, socialment rebutjats, i plantegen la mitificació de la maternitat i qüestionen el rol social de la dona, que hauria de ser lliure per decidir si ser o no ser mare.

Activitats

 

Convocatòries

 

Més recursos relacionats