Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > ÀMBITS TEMÀTICS  > Família, infància i adolescència
 

Família, infància i adolescència

Des d'aquesta secció podeu accedir a informació d'actualitat i recursos relacionats amb polítiques d'atenció i promoció de la família, l'atenció a la infància i l'adolescència i els acolliments i adopcions.
 

Destacat DIXIT

 
 • DIXIT TV: conferència de Javier Berché "Educació emocional dels alumnes amb altes capacitats intel·lectuals"  

   

  Actualment encara existeixen massa mites entorn al concepte de la superdotació, sobretot els que creuen que els superdotats han de ser infants amb un rendiment acadèmic excel·lent. La detecció de les persones amb altes capacitats és molt important per poder fer-ne acompanyament i assegurar el seu correcte desenvolupament educatiu i emocional. DIXIT Vic va presentar aquesta xerrada en la qual es va parlar sobre l’actual concepte de superdotació infantil, entès com una asincronia en diferents nivells, sobretot entre l’edat intel·lectual i l’emocional, fet que origina en l’infant superdotat unes experiències internes que són qualitativament diferents de la normalitat.

 • Articles del Butlletí inf@ncia

   

  Articles publicats al Butlletí inf@ncia de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència elaborats per reconeguts professionals del sector.


Publicacions

 
 • L'ombra de la Clara (25.09.2018)
  Conte il·lustrat per a infants per prevenir i detectar situacions d’abús sexual. És alhora una eina pedagògica acompanyada d’unes pautes i d’un manual complementari en línia per treballar els temes clau de la història, que té com a protagonista la Clara, una nena que simbolitza les seves pors envers l’abús a partir d’una ombra.
 • Les lleis naturals del nen: la revolució de l'educació a l'escola i a casa (17.09.2018)
  Recuperant el llegat de Maria Montessori, l’autora va realitzar un exitós experiment educatiu a un parvulari de França que posa l’èmfasi en el potencial innat dels infants. Es recull l’experiència i les bases educatives d’aquesta iniciativa pionera basada en les lleis naturals del nen, els principis científics que marquen el seu aprenentatge i creixement.
 • Escola, famílies i comunitat: la perspectiva imprescindible per educar avui (03.09.2018)
  D’acord a la realitat actual, es fan necessàries noves pràctiques educatives que deixin enrere l’educació tradicional. Es planteja la perspectiva plural de l’educació per a educar de forma pertinent tenint en compte família, escola i comunitat i la seva interdependència (EFC). També es repensen alguns reptes i es recullen iniciatives educatives EFC.
 • Transexualidad, adolescencias y educación: miradas multidisciplinares (20.09.2018)
  Obra coral que aborda el fet transsexual en l’adolescència, incidint en el seu tractament en l’àmbit educatiu. Aborda l’adquisició de gènere a la infància i adolescència, el fenomen de la patologització trans i la transfòbia, i la inclusió trans a l’escola. Alhora ofereix eines i recursos als professionals de l’àmbit social i educatiu per fer possible una transformació del sistema educatiu com a agent que aposta per la diversitat de gènere i la igualtat sexual.
 • A cambio de nada (10.09.2018)
  Dario és un adolescent problemàtic que pateix la separació dels seus pares i els posteriors conflictes familiars i econòmics. Fart de la situació, fuig de casa per iniciar una nova vida. Començarà a treballar al taller de motos d’un home sense escrúpols, viurà diverses desventures amb el seu millor amic i coneixerà l’Antònia, una anciana solitària lliure de prejudicis.

Activitats

 

Convocatòries

 
 • Premis Aprenentatge-Servei 2018. Termini: 30/09/2018  

  L'objectiu és reconèixer la tasca dels centres educatius i entitats socials que integren l'aprenentatge dels estudiants amb accions solidàries destinades a millorar la qualitat de vida de la comunitat i enfortir i difondre una cultura participativa, solidària i de compromís cívic, de manera que s’estimuli la divulgació i implementació de l'Aprenentatge-Servei.

 • Subvencions en el marc del Projecte "Treball als barris". Termini: 05/10/2018  

  L'objectiu del programa és que les entitats beneficiàries puguin coordinar i executar accions ocupacionals i de desenvolupament local en el marc d’un Pla d’execució anual que els permeti intervenir sobre les persones en situació d’atur per tal de contribuir al seu equilibri social i territorial.

 • Projectes de Reflexió 2018. Termini: 12/11/2018  

  L'Obra Social "la Caixa" impulsa una nova convocatòria amb l’objectiu de fomentar la reflexió i el diàleg per a la transformació social, reforçar el teixit associatiu i potenciar el seu paper com a lloc de trobada entre entitats, associacions i professionals que actuen en diversos àmbits però que comparteixen alhora valors i inquietuds.


Més recursos relacionats